Uitstootvrije zones in Zaandam, Wormerveer en Krommenie

Foto: Wikimedia / Tommaso.sansone91

Zaanstad voert vanaf 1 januari 2026 gefaseerd uitstootvrije zones in in de kernwinkelgebieden in Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Dit betekent dat bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, diesel of gas niet meer in deze winkelgebieden mogen rijden.

Net als in veel andere gemeenten komt in deze gebieden een zogenoemde uitstootvrije zone voor stadslogistiek, ook wel zero-emissiezone genoemd. Nieuwe bestel- en vrachtwagens die gebruikt worden om goederen te vervoeren of diensten uit te voeren, moeten dan uitstootvrij zijn. Voor bestaande bedrijfsauto’s is er tot 2030 een overgangsregeling. Met een uitstootvrije zone moet de uitstoot van CO2 in de winkelgebieden minder worden. Met een kentekencheck is te zien of een voortuig er nog straks steeds welkom is.

 

 

 

 

 

 

Op dit moment werkt de gemeente de plannen uit. Met de ondernemers die het betreft wil Zaanstad graag in gesprek aangaan  over de exacte omvang van de gebieden en de noodzakelijke randvoorwaarden. Ook wordt bekeken op welke manier het best gehandhaafd kan worden en wordt onderzocht we wat er nodig is om een uitstootvrije zone in te kunnen voeren. Denk hierbij aan oplaadpalen of de inzet van logistieke hubs.

Op 3 en 5 oktober houdt de gemeente van 16:00 tot 20:00 uur inloopbijeenkomsten voor ondernemers. Hier kunnen zij vragen stellen over de komst van de uitstootvrije zones en over de voorgenomen gebieden. Ook vragen die meer gericht zijn op het eigen bedrijf en de bedrijfsvoering worden dan beantwoord.

De bijeenkomsten zijn op dinsdag 3 oktober in de Stoomhal aan het Pakhuisplein 44 in Wormer en op donderdag 5 oktober in de Bullekerk aan de Westzijde 75 in Zaandam. Voor beide bijeenkomsten kunnen geïnteresseerden zelf kiezen hoe laat ze aanwezig willen zijn. Inhoudelijk zijn de programma’s voor beide dagen hetzelfde. U kunt zich aanmelden via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen