Fipronil werd Wormerveerse mayonaisemaker bijna fataal

De fabriek aan de Soldaatweg in Wormerveer.
De fabriek aan de Soldaatweg in Wormerveer.
Foto: Google Street View

De fipronilaffaire in de legpluimveesector raakte ook fabrikanten van eindproducten zoals mayonaisefabrikant Van Wijngaarden uit Wormerveer in de portemonnee. Die zag de prijs van eigeel daardoor verdrievoudigen en dat kostte het bedrijf aan de inkoopzijde alleen al 150.000 euro.

In de Zaanse mayonaise van Van Wijngaarden zit acht procent eigeel, maar er wordt aan de Soldaatweg niet met eieren gewerkt. Het eigeel komt van toeleveranciers, die zelf ook in problemen kwamen nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit honderden pluimveebedrijven sloot vanwege het gebruik van het onveilige ontluizingsmiddel voor kippen.

Omzetderving

Door het onvermijdelijke tekort aan eieren ging de prijs van eigeel plotseling van twee naar zes euro per kilo. Dat kostte de Wormerveerse onderneming dus anderhalve ton, vertelde Michel van Wijngaarden onlangs, en daar kwam nog een omzetderving bovenop omdat de normale productie niet gehaald kon worden.

Dit had verkeerd kunnen aflopen voor ons. Maar we konden met monsters voldoende aantonen dat onze mayonaise geen fipronil bevat. Al die monsternames kostten duizenden euro’s. Maar ze hebben ons wel gered,’ aldus Van Wijngaarden in VMT.

Nieuwe fabriek

Familiebedrijf Van Wijngaarden bouwde in 2012 nog een nieuwe fabriek van 1000 vierkante meter vanwege de toenemende vraag naar zijn mayonaise en andere sauzen. Die kwam op het eerdere parkeerterrein. De groei van het bedrijf was toen voor een groot deel te danken aan de uitbreiding van het assortiment, zoals speciale mayonaisevarianten en dressings.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen