Albert Heijn ziet af van miljoenenclaim voor fipronil-eieren: sector al genoeg geleden

Foto: Pixabay

Albert Heijn dient toch geen miljoenenclaim in bij pluimveehouders die betrokken waren bij het fipronil-schandaal. De sector heeft volgens de Zaanse grootgrutter al genoeg schade geleden door de besmette eieren.

Alle supermarkten incasseerden de afgelopen zomer een forse financiële aderlating nadat miljoenen eieren uit de schappen moesten worden gehaald omdat ze waren besmet met het verboden bestrijdingsmiddel fipronil. AH zegt nu echter af te zien van een schadeclaim omdat Nederland gebaat is bij een sterke pluimveesector.

Jumbo

De nummer twee na de marktleider, Jumbo, zegt de bevindingen van Winnie Sorgdrager af te wachten. Het onderzoek van de oud-minister naar hetfiptonil-debacle moet eind dit jaar zijn afgerond. ‘Wel is het zo dat onze schade in het niet valt bij die van de boeren. Dat nemen we wel mee in ons besluit’, schreef Jumbo-woordvoerder Claire Trügg aan BNR in een reactie op het besluit van Albert Heijn.

Voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders zei het ‘hartstikke fijn’ te vinden dat AH de claim laat vallen. De nationale consumptie van eieren is intussen weer op het oude niveau; de afzet van Nederlandse eieren in het buitenland nog niet. Daar duurt het herwinnen van het vertrouwen langer, zegt De Haan.

Claim pluimveehouders

De leveranciers van fipronil en de NVWA kunnen wel een claim verwachten van de pluimveehouders. Volgens belangenbehartiger LTO zijn er veel meer eieren vernietigd en kippen geruimd zijn dan nodig was. Volgens voorman Eric Hubers van de sector pluimvee hem riepen toxicologen in koor dat er een heel groot verschil tussen de detectie- en de gevaarlijke waarde van fipronil zit.

België

De Belgische staat sleept het Nederlandse bedrijf ChickFriend dat het bestrijdingsmiddel in de kippenstallen introduceerde voor de rechter. Eerder deze maand werd bekend dat in België tot dan toe zo’n veertien miljoen euro schade was geleden door het fipronil-schandaal. De twee bestuurders van ChickFriend zijn werden in augustus opgepakt, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid en van het voorhanden hebben van een verboden middel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen