Mogelijk 20 oudere Zaanse flats met onbetrouwbare galerijvloeren

09 mrt 2018, 10:24 Actueel
galerijflat
Verplicht onderzoek naar aanleiding van het instorten van de galerijvloer van een flat in Leeuwarden in 2011 toonde aan dat in Zaanstad 34 flats mogelijk met hetzelfde euvel konden kampen. Daarvan is inmiddels een aantal afgevallen.
De stand van zaken is nu als volgt:
  • Elf flats zijn eigendom van Parteon en bij vier daarvan zijn de galerijvloeren als tijdelijke oplossing verstevigd. Voor deze flats moet binnen een jaar een permanente oplossing komen om de vloeren constructief te verstevigen. De overige zeven flatgebouwen voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen.
  • Eén flat is eigendom van Vestia en dat zorgcomplex voldoet aan de eisen.
  • Elf flats zijn eigendom van ZVH en bij zeven daarvan is aanvullend onderzoek nodig. De bewoners zijn gewaarschuwd dat de vloeren niet te zwaar mogen worden belast totdat dit onderzoek is uitgevoerd. De overige vier flatgebouwen voldoen aan de wettelijke eisen.
  • Twee flats zijn eigendom van Rochdale en de gemeente heeft een overzicht gekregen waaruit blijkt dat die beide voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen.
  • Negen flats kennen particuliere eigenaren die zijn verenigd in een Vereniging van Eigenaren. Bij één van de gebouwen is de galerijvloer na een verkennend onderzoek inmiddels acuut verstevigd omdat het draagvermogen was gehalveerd. Vijf andere zijn voor extra onderzoek uit voorzorg alvast verstevigd, ook al vanwege het draagvermogen. De beheerders van de VvE's van twee flats zijn nog niet klaar met hun onderzoeken en de beheerders van een ander gebouw ontvangen binnenkort een aanschrijving van de gemeente omdat zij niets van zich hebben laten horen. Bij deze flat start de gemeente het handhavingstraject op.
Zowel Parteon als ZVH houden de gemeente op de hoogte van hun onderhoudsplanning om de veiligheid op lange termijn ook te kunnen garanderen.

Flats van voor 1975

De stevigheid van een galerijvloer komt van het gewapend beton. Door het gebruik van strooizout kan dat aangetast worden en door de invloed van het weer en roestvorming kan schade ontstaan aan de vloer, todat die uiteindelijk bezwijkt. Bij flatgebouwen die zijn gebouwd voor 1975 is dit risico het grootst.

Wettelijke onderzoeksplicht

Alle VvE’s van risicoflats kregen eerder een brief van de gemeente over het mogelijke probleem en er werd een inloopmiddag georganiseerd waar vragen gesteld konden worden en meer informatie kon worden ingewonnen. Geen enkele beheerder maakte van die mogelijkheid gebruik. Zowel VvE’s als woningbouwcorporaties hebben op grond van het Bouwbesluit sinds 2016 een wettelijke onderzoeksplicht om aan te tonen dat hun flatgebouwen veilig zijn.