AEB toch geen onderdeel van Rotterdamse branchegenoot

Foto: Google / Jan K66M

De Huisvuilcentrale Alkmaar wilde het bedrijf niet en Afvalverwerking Rijnmond (AVR) mag het niet: de toekomst van AEB aan de overkant van het Noordzeekanaal is opnieuw ongewis. De Autoriteit Consument & Markt verbiedt de overname van het Amsterdamse afvalbedrijf.

Volgens de toezichthouder zou er namelijk een te machtig bedrijf ontstaan als de overname wel door zou gaan. En dat zou leiden tot hogere prijzen voor bijvoorbeeld het verwerken van huishoudelijk afval. AVR bracht eerder een bod van 450 miljoen euro uit op zijn branchegenoot, die een roerige periode kende. In 2019 kwam het bedrijf door onder meer achterstallig onderhoud en intern geharrewar zodanig in het nauw omdat vier van de zes verbrandingsovens moesten worden stilgelegd en er een stuwmeer ontstond aan afval uit Amsterdam en andere delen van het land. Dat werd ook deels afgewenteld op de stortplaats in Nauerna. De gemeente Amsterdam sprong meermalen financieel bij om AEB overeind te houden en besloot uiteindelijk het bedrijf te koop te zetten.

Onvoldoende alternatieven

Volgens bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM zijn er in het westen van het land onvoldoende alternatieven voor AEB en AVR. ‘Het kost meer geld om het huisvuil naar verder weg gelegen afvalverwerkers te vervoeren. De combinatie AVR/AEB zou daarom de prijzen voor de verwerking van huisvuil kunnen verhogen. Voor mensen in die gemeenten stijgt dan de afvalstoffenheffing.’ Opmerkelijk is in dit verband dat de capaciteit kennelijk voldoende is om in Amsterdam wekelijks 1800 ton afval uit Italië te verbranden, dat per trein wordt aangevoerd. ‘Nederland kampioen afvalimport,’ kopte de NOS.

Amsterdam aan zet

De Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig betreurt het oordeel van de concurrentiewaakhond. ‘Dit is natuurlijk ook voor AEB en haar medewerkers heel vervelend. Als uitkomst en omdat nu weer onzeker is wat de toekomst voor AEB is,’  schrijf hij in een brief aan de gemeenteraad. Volgens Van Dantzig is de gemeente het niet met de redenatie van de ACM eens. Maar hoewel er technisch nog een mogelijkheid bestaat voor AVR om in beroep te gaan zou dat beroep er niet voor zorgen dat het besluit van de ACM wordt opgeschort. De deal gaat daarom definitief niet door, aldus de wethouder. Van Dantzig wil nu binnen enkele weken een nieuw besluit nemen over de toekomst van de afvalverwerker die ze in egendom heeft.

Cookieinstellingen