Krapte op de arbeidsmarkt geen algemeen verschijnsel

Foto: Publicdomainvectors.org

De krapte op de arbeidsmarkt is in Noord-Holland niet altijd even voelbaar. Zo is er meer dan voldoende werk voor verpleegkundigen, terwijl andere banen (mede) door digitalisering juist langzaam verdwijnen, zoals receptionistes, administratief medewerkers en secretaresses.

Dit en meer blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank. Voor 100 beroepen bracht die de huidige én toekomstige positie op de arbeidsmarkt in kaart op basis van data van het UWV, het CBS, Oxford University en de Nationale Vacaturebank zelf. In Noord-Holland zijn er gemiddeld drie geïnteresseerden per vacature; landelijk is dit 2,8. Hier is er voor sollicitanten daarom iets meer concurrentie dan elders in het land, al zijn er wel grote verschillen per beroep. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Office assistant (281 geïnteresseerden per vacature);
  • Data entry medewerker (59);
  • Receptionist (elf);
  • Financieel-administratief medewerker (ook elf);
  • Secretaresse (vier).

Niet iedereen hoeft zich direct zorgen te maken over digitalisering, want veel beroepen blijven mensenwerk. Zo is verpleegkundige een baan met een lage kans op automatisering en een hoge kans op werk. In Noord-Holland is er zelfs minder dan één geïnteresseerde kandidaat per verpleegkundige-vacature. Andere banen die ook goed voorstaan zijn onder andere leerkracht in het basisonderwijs, online marketeer, werkvoorbereider en ontwerper van machines en gereedschappen.

Door technische innovaties zullen veel banen verdwijnen volgens onderzoek van de Universiteit van Oxford van tien jaar geleden. Om er achter te komen of deze voorspellingen (deels) zijn uitgekomen, maakte de Nationale Vacaturebank nu de balans op. In het onderzoek is de toekomstbestendigheid van 100 beroepen in kaart gebrach door allereerst de 50 meest voorkomende vacatures in kaart te brengen. Welke functies waren in Nederland het vaakst onvervuld tijdens de eerste vier weken van 2023? De dataset is vervolgens aangevuld met de 50 populairste ‘wensberoepen’ in Nederland. Hierbij is gebruikgemaakt van data van het UWV.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen