Welke vragen moet een huizenkoper (zichzelf) stellen?

Foto: Google Street View

ADVERTORIAL Onvoorbereid op pad gaan voor wat voor de meeste mensen de grootste aankoop van hun leven is, is natuurlijk een slecht idee. U weet uiteraard prima wat uw woonwensen zijn, maar bij de aankoop van een huis gaat het om meer dan een keuken, het aantal slaapkamers en de buitenruimte.

De eerste vraag die u zich in de Zaanstreek bij een ouder huis moet stellen is of er al funderingsherstel heeft plaatsgevonden. Dat is gemakkelijk op te zoeken op de gemeentelijke funderingskaart: tik het adres in van de woning die uw aandacht heeft getrokken en u weet meteen waar u aan toe bent. Zit er nog een oude fundering onder, bedenk dan of u het huis nog steeds zo aantrekkelijk vindt als er zo’n 60.000 tot 70.000 euro voor de noodzakelijke ingreep moet worden uitgetrokken én of u bereid bent om dergelijke ingrijpende bouwwerkzaamheden te laten uitvoeren.

Buurtverkenning

Voorafgaand aan een bezichtiging een buurtverkenning doen als u er niet bekend bent is ook een goede stap: wat is de eerste indruk van de straat en de buurt en de mensen die er rondlopen? Staan er auto’s op de stoep? Zijn er voorzieningen op loop- of fietsafstand en openbaar groen? Hoe staat het met het onderhoud aan de buitenkant van de gewenste  woning en wat is er te zien van een eventuele tuin? Om teleurstellingen te voorkomen nog voor u door de voordeur bent is het fijn om het gevoel dat u van het huis en de omgeving krijgt al van tevoren te testen. En uw fysieke aanwezigheid werkt dan beter dan ‘een rondje Street View’.

Aanpassingen

Blijft u enthousiast en gaat u binnen een kijkje nemen, hou dan vooral voor ogen wat u evenueel (gemakkelijk) aan uw wensen kunt aanpassen en waar u waarschijnlijk een compromis zult moeten sluiten. Een woning zonder achtertuin kan daar nu eenmaal niet worden uitgebouwd. Belangrijk om te weten is in deze tijden ook of de verkoper al een andere woning heeft gekocht: was dat onlangs nog de gebruikelijke route, daar geven veel verkopers er in deze markt weer de voorkeur aan om eerst zelf te verkopen. Is er al een tweede huis aangeschaft, dat zit er waarschijnlijk meer onderhandelingsruimte over de prijs in het vat.

Reden verkoop

De reden dat de woning te koop is gezet is ook interessant. Een sterfgeval, een emigratie of een echtscheiding staat los van het huis; maar het kan ook om de woning zelf gaan – of om onuitstaanbare buren. Of het blijken de hoge onderhoudskosten te zijn: vooral in het geval van een houten woning kunnen die nogal oplopen als er weer een schilderbeurt wacht. Die klus zelf klaren kan natuurlijk ook, maar hebt u daar wel trek in? Ook een slecht milieulabel kan een rol spelen en de kosten van verwarming zijn inmiddels een belangrijke factor geworden in de woonkosten. Vink het op uw lijstje allemaal af.

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar in de arm nemen is een belangrijke steun in de rug. Saen Garantiemakelaars heeft haar roots in de streek en een uitgebreid netwerk zodat ze als eerste weten wat er speelt op de huizenmarkt. De makelaar voert namens u de onderhandelingen en regelt al het papierwerk. Dat scheelt meteen veel (denk)werk in een stressvolle tijd, want ontspannen een huis kopen doet vrijwel niemand.

Op 1 april (geen grap!) is de volgede Open Huizen Route, dus met deze tips in gedachten kunt u zich optimaal voorbereiden wanneer u de aankoop van een woning overweegt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen