Alle supermarkten van Delhaize in België naar franchisers

Foto: Google / Bill ES

Vakbonden in België zijn in rep en roer door het bericht dat Delhaize alle 128 eigen supers wil overdragen aan zelfstandigen. Dat meldt dagblad De Tijd. De 9000 personeelsleden van de dochter van Ahold Delhaize krijgen dan andere werkgevers. In Zaandam staan ze achter de ingreep.

Delhaize zegt in een persbericht dat alle werknemers hun baan, loon en arbeidsvoorwaarden houden en dat allen op het hoofdkantoor van Delhaize in Asse banen sneuvelen. De Belgische evenknie van Albert Heijn verwijst naar de fors toegenomen concurrentie en de toenemende druk op de winstgevendheid van de voedingsretail. Er zijn al 636 franchisers van de merken AD Delhaize, Proxy Delhaize en Delhaize Shop & Go. De eigen winkels verliezen al jaren marktaandeel en winst, akdus het bedrijf.

Goedkoper

Een zelfstandige winkel heeft meestal lagere loonkosten omdat ze hun personeel flexibeler kunnen inzetten, terwijl de taken in een klassieke Delhaize meer afgebakend zijn. Daarnaast is de idee dat de eigenaar van een zelfstandige winkel vaker zelf de handen uit de mouwen steekt én werkt personeel van zelfstandige supermarkten met een CAO met lagere lonen.

Sociale onrust

De sociale onrust bij Delhaize neemt volgens De Tijd al drie weken toe, nadat Ahold Delhaize aankondigde dit jaar een miljard euro te willen besparen. Twee weken geleden volgde de aankondiging van Delhaize ‘dat ze de collectieve arbeidsovereenkomst met haar winkelbedienden opblaast’. Vorige week brak een 24-uursstaking uit in de Delhaize-magazijnen, omdat de directie haar personeel ook daar flexibeler wil inzetten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen