Werkweek begint bij Forbo Flooring met 24-uursstaking

Foto: Google / Forbo Flooring

Werknemers van Forbo Flooring Systems in Assendelft leggen maandahg het werk neer, melden FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen. Het is een 24-uursstaking als vervolg op het gisteravond om 20:00 verlopen ultimatum dat de bonden bij de directie hadden neergelegd.

FNV-bestuurder zegt dat de stakingsbereidheid ‘zeer groot’ is bij de vloerenmaker. ‘Onze leden wijzen het magere loonbod van Forbo van 6,5 procent af. De financiële nood onder veel medewerkers neemt steeds meer toe en de inflatie blijft onverminderd hoog. De medewerkers bij Forbo willen daarom garanties van hun werkgever dat hun koopkracht behouden blijft. Zij zien hun boodschappen fors duurder worden, maar hun loon stijgt niet direct mee met de inflatie.’

Boter bij de vis

‘Het bedrijf wordt door het verhogen van zijn prijzen wel direct gecompenseerd voor de inflatie, maar de mensen die het geld verdienen moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. Daar kun je bij de kassa van de supermarkt niet mee aankomen,’ aldus Reus. ‘Daar moet ook direct boter bij de vis. Forbo zal echt over de brug moeten komen; ook met een stevig individueel energie- en een verduurzamingsbudget voor het eigen huis, waarmee warmtepompen en zonnepanelen gefinancierd kunnen worden.’

De FNV eist een CAO voor een jaar (van 1 januari tot en met 31 december 2023). De salarissen moeten daarin met 14,3 procent omhoog en de lonen moeten voortaan meestijgen als de prijzen in de winkels omhooggaan, de zogenoemde automatische prijscompensatie. Bij Forbo Flooring Systems werken zo’n 550 mensen.

Forbo Novilon

Net als hun collega’s in Assendelft eisen de werknemers van Forbo Novilon in Coevorden ook minstens 14,3 procent meer salaris. Verder moet er een compensatie komen voor het ‘rampjaar 2022’. Als de directie niet akkoord gaat, leggen de mensen ook daar het werk neer. Dit staat in een ultimatum van de FNV dat morgen om 18:00 uur afloopt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen