The Black Smith gaat traditioneel Zoigl-bier verkopen

Foto: Google Street View

Proeflokaal The Black Smith wordt als eerste café in Zaanstad een Zoigl Stube: een zaak waar Zoigl op tap verkrijgbaar is. Het gaat om een winterbier van brouwerij Stoked! uit Bergen op basis van een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland, waar het bier werd geserveerd in huiskamers.

Zoigl is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten er aandacht aan besteedde. Het bier wordt maar eens per jaar gebrouwen en is een echt seizoensgebonden lokaal bier, dat qua karakter perfect past bij de winter. Afgelopen mei werd het bekroond met Zilver bij de European Beer Challenge.

 

Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die nu nog enkel standhoudt in een klein gedeelte van Beieren. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommun Brauereien met brouwrecht af, waarmee het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is, laat The Black Smith weten.

Zoigl-ster

Het unieke van het concept is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was, hing de Zoigl-waard een zogenoemde Zoigl-ster aan de gevel ten teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. Zo kwam het dat Zoigl enkel te proeven was in deze huiskamercafés waar het bier vers getapt werd.

Jaarlijkse traditie

De brouwers willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland. The Black Smith neemt het voortouw in de Zaanstreek. Zoigl zal maar kort verkrijgbaar zijn. Het bier staat voor  de brouwers symbool voor ‘samenzijn, vriendschap en ontmoeting en voor een hechte community’. Het proeflokaal stond bij de brouwers hoog op het verlanganglijstje als Zoigl Stube: het is gevestigd in de historische smederij De Drie Hamers en is een begrip in Zaandam met altijd nieuwe speciaalbieren op tap en een ruim assortiment op fles.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen