Tijdelijke winkel Aldi op Zuiderhout verbaast POV

04 feb 2023, 9:25 Bedrijvigheid
screenshot 20230204 091859
Google Street View
POV-raadslid Perry van der Velden zet vraagtekens bij de toestemming die budgetsuper Aldi kreeg om zich maximaal vijf jaar te vestigen op het zogenoemde Ikea-terrein op bedrijventerrein Zuiderhout. Detailhandel is daar immers niet toegestaan.
Aldi wil zijn winkel aan de Westzanerdijk snel vervangen omdat die is verzakt, maar de gemeente wil ook woningbouw in dat gebied mogelijk maken en dat plan in samenhang ontwikkelen. Door Aldi vijf jaar een tijdelijke plek elders te geven koopt Zaanstad tijd en kan de Duitse grootgrutter verder in een pand zonder aflopende vloeren. De provincie is akkoord, maar Van der Velden wijst er in technische vragen op dat het volgens de gmeentelijke regels eigenlijk niet mag.

MediaMarkt

omdat de gemeente de elektronicaketen niet toestond om uit het centrum naar Zuiderhout te verkassen. 'Mij is niet anders bekend als dat in de visie van de gemeente Zaanstad (grootschalige) detailhandel niet past in dit gebied,' schrijft Van der Velden. Ook bestaande bedrijven zoals Stella Fietsen en MKC Moto worden daardoor beperkt in hun activiteiten, stelt hij. Mogen die nu ook meer gaan doen dan voorheen? En kunnen door het besluit over Aldi nu ook andere detaillisten gaan denken aan Zuiderhout als vestigingsplek, hetzij in nieuwbouw, hetzij in de leegstaande panden? De POV lijkt zo'n 'positieve impuls voor dit gebied' wel iets .