Zorgen over verhuizing kunstmestfabriek aan Hemkade

Het huidige complex van ICL.
Het huidige complex van ICL.
Foto: Google / Daan van der Schroeff

De Belangenvereniging Bewoners Hemkade en P. Ghijsenlaan e.o. maakt zich zorgen over de verhuizing van kunstmestfabrikant ICL Fertilizers Europe naar (een deel van) het OBA-terrein op industrieterrein Westpoort in Amsterdam, tegenover de Hemkade. Ook Zaanstad ziet veel beren op de weg.

De nieuwe fabriek is ingetekend op het noordelijkste gedeelte van het terrein, op de hoek van het Noordzeekanaal en de Westhaven. ‘Als dit voornemen wordt uitgevoerd ligt die fabriek nagenoeg recht tegenover onze woningen, ongeveer 300 meter van onze woningen verwijderd,’ schrijven de verontruste Zaandammers aan de raad en het cullege. ICL gebruikt grondstoffen zoals fosfaaterts, fosforzuur, zwavelzuur, ammoniak en kaliumchloride en wil op de nieuwe locatie ook fosfaat uit slibassen (afval) gaan hergebruiken evenals restzuren die vrijkomen bij andere productieprocessen. Wie wil dat nou bijna in de voortuin?

Vergunningaanvraag

De verwachting is dat begin dit jaar de vergunning wordt aangevraagd en de bijbehorende Milieu Effect Rapportage door ICL worden ingediend. De nieuwe fabriek zal 24 uur in bedrijf zijn en de grondstoffen de de kunstmest zullen grotendeels worden aan- en afgevoerd met schepen die moeten worden geladen en gelost met grote drijvende knijpbakkranen. ‘Dit proces gaat vermoedelijk dag en nacht door en veroorzaakte op de oude locatie ook al veel (stof)overlast en zal dat op de nieuwe locatie ongetwijfeld ook gaan doen,’ aldus de bewoners.

Nu al veel overlast

Op 20 december was er een bijeenkomst voor buurtbewoners, maar die werden er niet door gerustgesteld. Ze vinden dat er onvoldoende duidelijkheid is gegeven over de te verwachten milieuoverlast en de zorgen over wat dit bedrijf voor de gezondheid en leefbaarheid gaat betekenen zijn niet weggenomen. ‘Onze gezondheid staat al zwaar onder druk als je alle overlast die we ondervinden van bedrijven rondom ons heen (360 graden en integraal) in ogenschouw neemt. Wij zijn als bewoners van de Hemkade en omgeving dan ook tegen de komst van deze fabriek op de locatie zoals hiervoor genoemd.’

Risicogebied

En wat als er ooit iets misgaat met de grote hoeveelheid zorgwekkende gevaarlijke stoffen die ICL gebruikt en die er liggen opgeslagen? ‘In ons gebied hebben we overwegend west- of zuid-westenwind. Concreet betekent dit dat we nagenoeg altijd stof- en fijnstofoverlast van dit bedrijf zullen hebben en dat als er iets misgaat op het fabrieksterrein en er een uitstoot plaatsvindt als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval of een explosie onze huizen altijd in de gevarenzone zullen liggen.’ Wethouder Wessel Breunesse liet eerder weten dat het in dit stadium nog te vroeg is om formeel voor de plannen van ICL te gaan liggen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen