Met verhuizing ICL naar Westpoort stank voor Zaandam?

Het huidige complex van ICL.
Het huidige complex van ICL.
Foto: Google / Daan van der Schroeff

ICL Fertilizers Europe is van plan om te verhuizen naar (een deel van) het OBA-terrein op industrieterrein Westpoort in Amsterdam. Over deze verplaatsing van het bedrijf dat al sinds 1907 meststoffen produceert aan de Fosfaatweg in Amsterdam zijn dit jaar afspraken gemaakt tussen onder meer ICL en het Havenbedrijf Amsterdam.

 

Bewoners van Amsterdam-Noord en met name rondom NDSM en uit Tuindorp Oostzaan klagen al jaren over stank-, geluids-, licht- en stofoverlast en zij lijken daar eindelijk van verlost te gaan worden nu één van de grootste overlastgevers vertrekt. ICL wordt door de gemeente Amsterdam betaald om te verhuizen, maar in Zaandam wordt gevreesd dat de overlast nu naar hier verplaatst wordt. ICL heeft de bewoners en ondernemers op en rondom het Hembrugterrein uitgenodigd voor een informatieavond op 20 december, maar een veel groter gebied kan er veel last van krijgen.

Bezorgdheid

‘Het lijkt erop dat Zaanstad zich wéér door Amsterdam laat piepelen en na veel te veel windmolens nu ook met vieze bedrijven opgescheept wordt. Waarom accepteert Zaanstad zomaar alles wat Amsterdam doet? Welke beloftes doet Amsterdam om Zaanstad zoet te houden?’ vraagt een bezorgde inwoner zich af. De Zaanse politiek heeft zich al regelmatig met de windmolens die bij de Noorder IJplas moeten verrijzen beziggehouden, maar de verhuizing van de kunstmestfabriek grotendeels genegeerd. Wellicht verandert dat nu er meer schot in het proces lijkt te komen.

 

 


 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen