Balsemen hier bijna onmogelijk, thanatopraxie mag wel

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
Foto: Google Street View

ADVERTORIAL De (al afgetreden) paus is overleden en wordt gebalsemd. Hij wordt bijgezet in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. Maar balsemen, wat is dat? En kan iedereen gebalsemd worden?

Het doel van het balsemen is het vertragen van de (natuurlijke) ontbinding. Er wordt een conserverende vloeistof in het lichaam gebracht waardoor de ontbinding minder gemakkelijk op gang komt. De conditie van het lichaam blijft daardoor op peil.

Nederland

In Nederland is balsemen bij de wet verboden. Argumenten tegen balseming waren dat het lichaam geopend moest worden, dat het een schijndode juist zou kunnen doden en dat het onderzoek zou tegenwerken in het geval van een misdrijf. Balsemen is in Nederland alleen toegestaan voor leden van het Koninklijk Huis, overledenen die naar het buitenland worden overgebracht en voor overledenen die hun lichaam ter beschikking stellen van de wetenschap. Bij uitzondering kan de minister van Volksgezondheid toestemming geven om een overledene te balsemen.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren, zonder dat daarvoor koeling nodig is. Het is bedoeld om het  ontbindingsproces af te remmen en het lichaam toonbaar en reukloos te houden vanaf het moment van overlijden tot aan het moment van de uitvaart. De vloeistof die hiervoor wordt gebruikt, is een minder sterke concentratie dan die bij de reguliere balseming. De voordelen van thanatopraxie zijn:

  • Het lichaam blijft langer natuurlijk mooi;
  • Er treden geen verkleuringen op;
  • Het lichaam hoeft niet altijd gekoeld te worden;
  • Het lichaam behoudt een aangename temperatuur.

Na deze behandeling is het mogelijk om het lichaam te verzorgen en aan te kleden zoals men dat wenst. Het voelt wel anders. Het lichaam wordt namelijk niet stijf en blijft op omgevingstemperatuur. Als nadelen worden wel genoemd:

  • Juist omdat het lichaam langer mooi blijft, is het voor sommige nabestaanden moeilijker om te accepteren dat iemand er niet meer is;
  • De thanatopraxie neemt een paar uur in beslag en soms gebeurt deze behandeling op een andere locatie;
  • Er zijn kosten verbonden aan de behandeling.

Er zijn diverse opleidingsinstituten die de opleiding tot Thanatopracteur geven. Het is een opleiding op HBO-niveau, die zowel een theorie- als praktijkdeel omvat. Niet iedereen kan zich thanatopracteur noemen. Er zijn in ons land gespecialiseerde bedrijven in Overledene Verzorging en Thanatopraxie.

Samenvattend:

Balsemen in Nederland is bij wet verboden, behalve in nader omschreven uitzonderingsgevallen. Thanatopraxie wordt ook wel ‘balsemen-light’ genoemd. Hierbij wordt in een lichaam eveneens vloeistof ingebracht, maar deze ‘balseming’ is slechts voor een periode van maximaal tien dagen. Als uitvaartverzorger kan ik u hierover verder adviseren.

Ik heb voor u een Wensenboekje waarin u al uw wensen omtrent uw uitvaart kunt noteren. Hier vindt u ook informatie over de laatste verzorging en over oparingen. Het boekje kunt u bij mij opvragen, ik stuur het u graag toe. Ook kunt u met mij contact opnemen voor meer informatie en voor het maken van een afspraak.

Andrea de Groot
Memoriam Uitvaart
[email protected]
Telefoon: 06 – 4843 9442

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen