Beroep SP op ‘Zaans geweten’ AH: ‘Stop verkoop Oreo-koekjes’

Foto: Flickr / Kelly Bailey

Staten- en raadslid Anna de Groot van de SP heeft Albert Heijn een open brief geschreven met de oproep om Oreo-koekjes uit de schappen halen, naar aanleiding van het gebruik van ammoniak bij de productie van ‘zwart’ cacaopoeder door Olam Cocoa in Koog aan de Zaan. De natuur in de Zaanstreek en de luchtwegen van inwoners worden daardoor ernstig aangetast, aldus De Groot.

Albert Heijn produceert de koekjes niet zelf, maar verkoopt ze wel en de supermarktketen zou volgens De Groot gezien haar Zaanse roots zuinig moeten willen zijn op de streek. Albert Heijn ontstond in 1887 toen de destijds 21-jarige naamgever de kruidenierswinkel van zijn vader overnam in Oostzaan. En in 1899 vestigde het gezin Heijn zich aan de Westzijde in Zaandam, in een pand dat nu overigens met sloop wordt bedreigd.

Klimaatkeurmerk

In een podcast van de serie Geld of je leven van 11 oktober 2021 verklaarde topvrouw Marit van Egmond van AH voorstander te zijn van een verplicht klimaatkeurmerk op de verpakkingen van Albert Heijn, en daar haakt De Groot nu op in. ‘Wij vinden het prachtig dat u iets wilt betekenen om de klimaatverandering te beteugelen en dat u bereid bent maatregelen te nemen. Uiteraard vinden wij het ook geweldig dat Albert Heijn zoveel betekent voor Noord-Holland en vooral voor Zaanstad,’ schrijft ze.

Braamstruiken

‘Wij nemen aan dat de Zaanstreek u zeer aan het hart gaat. Wij zien dat aan uw reclameuitingen. De verpakkingen van uw producten tonen zonder uitzondering dat u er trots op bent dat u uit de Zaanstreek komt.’ En dan moet je iets willen doen aan de overal in de Kalverpolder opschietende braamstruiken alls gevolg van overbemesting door onder andere ammoniak, in de ogen van de SP. Extra uitstoot vanwege de kleur van een koekje is de partij een gruwel.

Stoppen met de verkoop van Oreo-koekjes ‘zal niet alle milieuproblemen van de Zaanstreek oplossen, maar het zal er wel voor zorgen dat er minder ammoniak over de streek wordt uitgestoten. Immers, als u de betreffende koekjes niet meer verkoopt, zal Olam minder zwart cacaopoeder maken en wordt de Zaanstreek een stukje schoner. In elk geval zal de natuur van ook uw Zaanstreek er wel bij varen,’ aldus de open brief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen