Economie volgt landelijk beeld met groei drie procent

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

In vrijwel heel Nederland groeide de economie in het derde kwartaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, en in Zaanstreek – Waterland was dat met drie procent. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen was er sprake van een krimp, van drie procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

 

Opvallend is wel dat in die enige krimpregio de economie ten opzichte van de periode voor de coronapandemie het sterkst gegroeid is. Voor Haarlemmermeer gold dankzij de aanwezigheid van Schiphol het omgekeerde. De economie veerde daar op omdat er weer veel gevlogen werd in de zomervakantie. Dat leverde een groei van tien procent op, wat de sterkste toename was van alle regio’s.

Schiphol aanjager

In vergelijking met de periode voor corona is de economie in Haarlemmermeer nog altijd kleiner. Ook de regio Overig Groningen ligt volgens het CBS nog achter, maar dat komt omdat de gaswinning terug is gebracht. In de meeste regio’s lag de groei tussen de twee en vier procent. In Amsterdam groeide de economie met zes procent dankzij een toename van het toerisme. Flevoland Midden, de Agglomeratie Haarlem en Zuidoost Noord-Brabant noteerden een groei van vijf procent. De regio IJmond, met de grote werkgever Tata Steel in IJmuiden groeide slechts één procent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen