Ondernemers Achtersluispolder niet nauw betrokken bij onderzoek

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

De Ondernemersvereniging Zaanstad Zuid nuanceert het beeld van een nauwe samenwerking tussen de OVZZ en de gemeente bij het onderzoek naar de haalbaarheid van de transformatie van de Achtersluispolder. De bedrijven speelden geen rol bij het opstellen van de onderzoeksvragen, maar hun eigen vragen werden daaraan als bijlage toegevoegd.

Dat schrijft bestuurslid Vincent van Vliet van de OVVZ aan de gemeenteraad. ‘Uiteraard is de OVZZ in gesprek met de gemeente over de transitie van de Achtersluispolder en het haalbaarheidsonderzoek door het adviesbureau Stec. Hierin hebben we een adviserende rol en hebben we meegelezen met het tussenresultaat. Echter is het uiteindelijke rapport niet iets dat per definitie door de OVZZ wordt gedragen,’ aldus het schrijven.

Andere keuze

Hij wijst er ook op dat de ondernemersvereniging een andere keuze voorstelde bij de aanwijzing van het onderzoeksbureau. De OVVZ adviseerde om Decisio te selecteren, maar de keuze was toen al op Stec gevallen. Voor OVVZ is het belangrijk dat de onderzoekers verder gaan kijken dan alleen Zaanstad, gezien het regionale belang van de Achtersluispolder: ‘Niet voor niks ligt het terrein aan het Noordzeekanaal en bij de A8 en de A10. Hiermee leveren we economische waarde in Zaanstad.’

Datagestuurde analyse

Verder zou een onderzoeksbureau ervaring moeten hebben in zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek, schrijft Van Vliet. ‘Het gaat niet alleen om de cijfers maar ook over het kwalitatieve effect van onze bedrijvigheid.’ Het onderzoek van Stec is gebaseerd op data, maar er ligt ook een enquĂȘte door onderzoeksbureau Strabo die laat zien hoe de ondernemers aankijken tegen de ontwikkelingen in het industriegebied. Die kan prima als aanvulling op het onderzoek van Stec dienen, aldus de OVVZ.

Die wil bij de raad de indruk wegemen dat het onderzoek van Stec ‘een gezamenlijk product oplevert’. ‘Wij hebben vooraf een helder gesprek gehad met de projectleider van Zaanstad dat de OVZZ geen onderdeel van het projectteam is, maar een onafhankelijke, adviserende partij.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen