Pensionering cardioloog Patrick Bronzwaer van ZMC

Foto: Clinix.nl

Cardioloog Patrick Bronzwaer neemt na 25 jaar afscheid van het Zaans Medisch Centrum. Hij gaat met pensioen en vertelde in een interview met het Noordhollands Dagblad hoe hij die tijd heeft ervaren.

‘Als cardioloog werk ik met misschien wel het meest cruciale onderdeel van het menselijk lichaam. Als het hart het niet meer doet houdt alles op. Dat wil ik voorkomen, daarvoor ben ik hier,’ is de zin die het ziekenhuis eruit pikte en op de eigen website plaatste. Naar zijn eigen schatting ziet hij nu nog wekelijks 80 tot 100 hartpatiënten, wat afgerond tot meer dan 4000 consulten per jaar leidt. ‘De Zaanstreek is niet de meest gezonde regio van Nederland,’ oordeelt hij.

‘Al zeg ik dat op gevoel, want ik heb geen cijfermatige onderbouwing. Maar ik zie best veel hartpatiënten, zeker meer dan gemiddeld. Behalve ’erfelijk belast’ heeft het vooral te maken met ’lifestyle’: roken, drinken, eten, stress, overgewicht, (te weinig) bewegen. Verder kunnen werk en milieubelasting een rol spelen.’  Lees hier het hele afscheidsinterview.

Leon Aarts

 

Ook voorzitter Leon Aarts van de Raad van Bestuur vertrekt. Hij heeft de Raad van Toezicht laten weten dat hij per 1 maart 2023 afscheid neemt van het ZMC en voorzitter wordt van de Raad van Bestuur van het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Aarts is pas sinds 1 september 2021 in functie in Zaandam. Het besluit om naar het Spaarne over te stappen viel hem nar eigen zeggen niet licht: ‘Ik heb met heel veel plezier gewerkt met alle bevlogen collega’s in Zaandam. Ik was niet op zoek naar een nieuwe betrekking, maar de vraag uit Haarlem kwam voorbij en na veel wikken en wegen heb ik besloten dat dit een mooie stap is om te maken in mijn carrière.’

De Raad van Toezicht beraadt zich de komende weken op hoe de bestuursfunctie wordt ingevuld. Voorzitter Jaap Zwemmer spreekt van ‘het vertrek van een zeer betrokken voorzitter die veel oog heeft voor mensen en zich samen met alle professionals van het ZMC inzette voor kwaliteit van de zorg en gezondheid in de Zaanstreek.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen