Stakingsdreiging bij PostNL in aanloop naar feestdagen

Foto: FNV

Medewerkers van PostNL voeren de druk op in het CAO-conflict met het bedrijf. Vakbond FNV kondigde vandaag aan dat post- en pakketmedewerkers actie gaan voeren en stakingen worden niet uitgesloten. Wanneer de acties gaan plaatsvinden en hoe die eruit zien, wordt in de komende dagen met de FNV-leden besproken.

De FNV stelt dat PostNL niet is ingegaan op het ultimatum dat vandaag afliep. Er komen nu op heel korte termijn acties, aldus de bond. ‘De werkgever heeft alle kans gehad om met een beter CAO-bod te komen, maar ze laten het op een confrontatie aankomen,’ zegt bestuurder Mariska Exalto. Bij de bond werd vorige maand al hardop nagedacht over acties. Daarna kwam er nog een verbeterd voorstel, maar ook met dat bod gaat de koopkracht volgens de FNV achteruit en kunnen veel mensen met zwaar werk niet eerder stoppen. Ook zou PostNL nog steeds geen stap zetten om pakketsorteerders die als uitzendkracht werken in vaste dienst te nemen.

Aandeelhouders

‘PostNL heeft haar zakken in coronatijd goed gevuld, maar daarvan hebben werknemers nauwelijks iets teruggezien,’ volgens Exalto. ‘De miljoenen zijn verdwenen in de diepe zakken van de aandeelhouders. Het enige waar de werknemers op kunnen rekenen is reorganisatie op reorganisatie. Dat is echt schandalig.’ De huidige CAO voor volgens de FNV 19.000 mensen liep af op 31 maart dit jaar. De 16.000 postbezorgers hebben een aparte CAO.

Bestaanszekerheid

PostNL laat weten op dit moment geen aanleiding te zien om het gesprek met de FNV voort te zetten. De eisen van de vakbond zouden namelijk getuigen van ‘weinig realiteitszin,’ waarmee de vakbond een ‘oneerlijke verwachting tegenover collega’s schept’. De FNV zou volledig voorbijgaan aan het feit dat PostNL ervoor moet zorgen dat het bedrijf financieel gezond blijft en ‘bestaanszekerheid biedt aan tienduizenden collega’s, nu en in de toekomst’. Volgens de vakbond is die bestaanszekerheid ju juist in het geding.

Reacties

Cookieinstellingen