Protest kooplieden tegen sterke stijging marktgelden

Foto: Facebook / Gemeente Zaanstad

Jos Brugeman van de marktcommissie Zaanstad heeft de gemeenteraad namens de ondernemers die op de Zaanse markten staan gevraagd om de door het college voorgestelde verhoging van de marktgelden met maar liefst 16,6 procent niet te slikken.

‘In een tijd waarin de kranten vol staan van berichten hoe zwaar het MKB het heeft door de sterke stijging van alle kosten zoals inkoop, brandstoffen en energie zijn wij, de marktkooplieden van de Zaanse markten, zeer verbaasd’ dat te horen, zei hij. Volgens Brugeman zijn de tarieven in Zaanstad nu al de hoogste van het land. Hij kwam met een aantal voorbeelden van de maandelijkse kosten omgerekend naar iemand die wekelijks twee kramen inneemt op de markt. In Purmerend kost dat 74 euro, in Heemskerk 82,80, in IJmuiden en Santpoort 93,88, in Leiden 110, in Amsterdam 112 en in Zaanstad 125,83 euro. En dat wordt 146,71 euro.

Laatste zetje

‘Voor een groep ondernemers kan deze voorgenomen verhoging het laatste zetje zijn om te moeten stoppen of een andere markt te zoeken. Gevolg: verschraling van het aanbod en een lagere bezetting en dus minder opbrengst uit marktgelden voor de gemeente. Dus dan maar weer een nieuwe tariefsverhoging?’ schetste Brugeman een somber toekomstbeeld. ‘De gemeente hanteert het principe dat de markt kostendekkend moet zijn. Al geruime tijd vragen wij om openheid over de marktbegroting en de kosten die uit de marktgelden opgebracht moeten worden. Tot nu toe zonder succes.’

Kosten verlagen

Brugeman en zijn collega’s willen graag samen met de gemeente kijken of de kosten omlaag gebracht kunnen worden. ‘Ik neem aan dat eenieder het belang van een levendige markt met een divers aanbod voor het centrum van Zaandam en voor Wormerveer erkent en ik wil er dan ook voor pleiten om ruimer met begrip kostendekkend om te gaan,’ zo hield de inspreker de raadsleden voor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen