Bakkers doven het licht uit protest tegen uitblijven adequate steun

Foto: Twitter / Bakkerswereld

Honderden ambachtelijke bakkers doven zaterdag 22 oktober het licht in hun winkels uit bezorgdheid en uit protest tegen de tot nog toe ontoereikende compensatieregeling voor hun geëxplodeerde energieprijzen door het Rijk. Het licht in de winkels wordt vervangen door kaarslicht.

Een ‘fluwelen protest’ dat publieksvriendelijk is, maar die wel een duidelijke boodschap uitstraalt richting consument en politiek, namelijk: het water staat vele ambachtelijke bakkers in Nederland tot boven de lippen. Bakkers zien hun bedrijven ten onder gaan door de toenemende kostenstijgingen, die in Zaandam de vestiging van De Lekkere Dingen Bakker op de Rozengracht al noopte de deuren drie dagen per week dicht te houden. De prijzen hebben elders in het land bakkers al de das om gedaan. Ambachtelijke bedrijven die soms al meer dan 100 jaar bestaan, zien zich genoodzaakt de deuren te sluiten, meldt hun coöperatie Beko.

Gebakken lucht

De overheid heeft tot nu toe te weinig oog voor de energieprijzen in de bakkerijsector of overziet de werkelijke consequenties niet voldoende, is het verwijt. ‘Behalve de productie van brood, banket, gebak en chocolade hebben ambachtelijke bakkerijen in dorpen en steden ook een maatschappelijke functie. Ze voorzien niet alleen in een behoefte met hun voedingsaanbod, maar vervullen ook in sociaal opzicht een belangrijke bijdrage aan een prettige leefomgeving,’ aldus Beko. ‘Op dit moment voelt de aangekondigde steun als gebakken lucht en door deze actie hopen wij dat ons mooie ambacht niet als een nachtkaars uitgaat.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen