Maximaal 1,3 miljard voor energiesteun MKB

Foto: Screenshot / SBS6

Het kabinet zet maximaal 3,1 miljard euro opzij voor steun aan ‘enkele tienduizenden’ MKB’ers die veel energie verbruiken. Het kabinet is in de ministerraad akkoord gegaan met het pakket. De steun geldt wel pas vanaf komend voorjaar.

Doordat het invullen van de regeling tijd kost en de ingreep getoetst moet worden aan Europese regels, gaat het loket naar verwachting op zijn vroegst in april 2023 open. Tot die tijd gaat de fiscus wel soepeler om met verzoeken om belastinguitstel. Daarnaast hebben banken aangegeven bereid te zijn ‘sneller en soepeler’ leningen te verstrekken. De regeling geeft wat meer zekerheid aan de banken dat een MKB’er de leningen kan aflossen.

In de kern gezond

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken zegt met de tegemoetkoming ‘in de kern gezonde bedrijven’ te willen helpen. Het gaat vooral om bakkers, slagers en tuinders: relatief kleine ondernemingen die veel gas en/of elektriciteit gebruiken. Zij ‘willen namelijk over het algemeen besparen en verduurzamen, maar ontkomen tegelijkertijd door hun type productieproces of dienstverlening niet aan een hoog energieverbruik.’

Zeer selecte groep

De bewindsvrouw zegt in een toelichting dat bewust is gekozen voor een ‘zeer selecte groep’ die wordt gesteund. Adriaansens noemt als voorbeeld ‘de bakkerij die met een opstapeling van problemen’ kampt door recente tegenslagen, maar wel financieel gezond is. Details van de regeling kwamen eerder al naar buiten: bedrijven komen in aanmerking als hun energiekosten overeenkomen met minstens 12,5 procent van hun omzet. De steun gaat alleen naar middelgrote en kleine bedrijven (maximaal 250 werknemers) met een verbruik van 5000 kuub gas of 50.000 kilowattuur aan stroom.

Maximumvergoeding

Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden, kunnen de helft van de stijging van de energiekosten vergoed krijgen ten opzichte van de ‘drempelprijs’ (1,19 per kuub gas en 35 cent per kilowattuur elektriciteit). Wel geldt een maximumbedrag van 160.000 euro per onderneming. Wegens Europese regels geldt voor landbouwbedrijven zoals de glastuinbouwers die ook door de hoge energieprijzen in de problemen dreigen te komen, een maximum van 62.000 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen