Fijnzinnig Zaans scheurijzer voor ‘Panfluiter des vaderlands’

Foto: YouTube / Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

De orgelbouwers van Flentrop hebben opnieuw een wereldprestatie geleverd door een metalen panfluit te bouwen, die op 16 september officieel wordt gepresenteerd in het Taets Event Park op het Hembrugterrein in Zaandam. De fluit is gebouwd in opdracht van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF).

Panfluiter des Vaderlands’ Matthijs Koene noemt de speciaal voor hem gebouwde fluit ‘een fijnzinnig scheurijzer’. Het kostte drie jaar van nauwe samenwerking tussen Flentrop, de musicus en het NMF om het unieke instrument, voorzien van stem-mechanisme, te ontwikkelen. Na de Réus 49 (de grootste concertharp ter wereld) voor Remy van Kesteren, en de bouw van het transportabel Monteverdi-orgel heeft het NMF met de Flentrop panfluit opnieuw een instrument laten bouwen dat voldoet aan alle hedendaagse wensen.

Ondergeschoven kindje

Matthijs Koene is een musicus van topniveau met een onderzoekende houding die componisten inspireert tot nieuwe werken. Met de komst van ‘de Flentrop’ wordt de panfluit als instrument niet alleen vernieuwd en op een hoger plan getild. Twintig jaar geleden was de klassieke literatuur voor panfluit op één hand te tellen. Nu zijn er meer dan 200 stukken geschreven, inclusief enkele soloconcerten.De nieuwste fluit uit Zaandam zorgt dat er definitief een einde komt aan de positie van een ondergeschoven kindje en schudt de panfluit het label van folklore-instrument van zich af. Bij de presentatie is ook pianist Tobias Borsboom van de partij.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen