Elis gaat hier over op zero emissie stadslogistiek

Foto: Bluekens EV

Elis en Bluekens EV slaan in Zaandam de handen ineen op weg naar verduurzaming. Elis Zaandam kiest voor zero emissie stadslogistiek en Bluekens EV helpt daarbij en is verantwoordelijk voor de complete energiescan. Daarna worden elektrische bedrijfswagens en laadpalen uitgekozen.

De nabije toekomst van stadslogistiek is emissievrij, merken steeds meer organisaties. ‘Zaandam is een uitdagende regio, het net is hier vrij vol,’ zegt Robin van der Haak, manager distributie bij Elis. ‘Toch willen wij graag elektrisch gaan rijden, vandaar de energiescan.’ Elis is een internationale multiservice dienstverlener die textiele en facilitaire oplossingen aanbiedt aan ondernemingen, zoals bedrijfskleding en -hygiëne.

Volgens Mike Levens van Bluekens EV is de energiescan een combinatie van informatie binnen en buiten de meterkast. ‘Wij analyseerden voor Elis bijvoorbeeld de energieaansluiting en onderzochten het energieverbruik, de routeplanning en werkprocessen. Daarmee is te achterhalen hoeveel energie er is om voertuigen op te laden, hoeveel kilometer de serviceverleners dagelijks afleggen en wanneer de beste tijd is voor een oplaadmoment.’

AC-laders

Inmiddels is Elis hard op weg naar een bijdrage aan emissievrije stagdlogistiek. De organisatie werkt nu vooral met AC-laders, wat betekent dat de oplaadtijd wordt uitgesmeerd over de periode dat het energieverbruik in de rest van het pand stilligt. Dan is er genoeg ruimte én het voorkomt piekbelasting, wat kostentechnisch gunstig is. De huidige laadinfra biedt ruimte om drie personenauto’s en vier bedrijfsvoertuigen op te laden, maar heeft potentie om uit te breiden. Elis wil op termijn naar vier personenauto’s en dertien bedrijfsvoertuigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen