Klanten Eneco met zonnepanelen soms zwaar het schip in

24 aug 2022, 10:10 Bedrijvigheid
screenshot 20220824 100713
Wikimedia / Steven Lek
Eneco verlaagt vanaf 5 september de vergoeding die mensen met zonnepanelen krijgen voor het terugleveren van stroom. Het tarief wordt teruggebracht tot negen cent per kilowattuur (kWh), bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door het AD . Die krant berekende ook dat dit huishoudens met een duur variabel energiecontract honderden euro’s per jaar kan schelen.
Eneco probeerde de afgelopen jaren mensen tot de aanschaf van zonnepanelen te verleiden door het reguliere stroomtarief te hanteren voor de opgewekte stroom die klanten zelf niet gebruikten. Maar het energiebedrijf vindt dat niet meer nodig nu zonnepanelen een stuk populairder zijn geworden. Volgens de zegsvrouw van Eneco raakt de maatregel iets minder dan een kwart van de zonnepaneelklanten van het bedrijf. Verreweg de meeste mensen met panelen zouden niet méér stroom opwekken dan ze zelf gebruiken.

Boze reacties

Op sociale media zijn boze reacties te lezen. Zo spreekt iemand van 'diefstal bij klaarlichte dag' en heeft een ander het over een 'schofterige oplichterstruc'. 'Waarom kan Eneco tussentijds de teruglevertarieven aanpassen? Ik kan toch ook niet per september minder gaan betalen, omdat de rekening te hoog wordt,' vraagt weer een andere Twitteraar zich af.
[embed][/embed]

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

De Consumentenbond klaagde onlangs nog dat veel consumenten al lang een te lage vergoeding krijgen voor de stroom die ze teruggeven aan het net. De organisatie wil dat klimaatminister Rob Jetten snel een minimumvergoeding vaststelt voor de zonnestroom. Vattenfall kondigde recent aan om de vergoeding vanaf september juist te verhogen. Het bedrijf betaalde eerder zeven cent per kWh en dat wordt 16,8 cent.