Meer fastfood en andere formules, minder chique restaurants

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Terwijl het aantal eet- en drinkgelegenheden zelfs tijdens de coronapandemie bleef toenemen gaat het aantal chique restaurants, bars of cafés die geen eten serveren, mobiele horeca als ijskarren en ook het aantal nachtclubs achteruit. Dat blijkt uit een analyse van het ANP en LocalFocus van gegevens van horecadatabase Datlinq.

In juli dit jaar telde Nederland ruim 45.000 eet- en drinkgelegenheden. Vlak voor corona in januari 2020 waren dat er nog zo’n 43.000. De groei komt voor een groot deel door de toename van het aantal fastfoodzaken en andere laagdrempelige eetgelegenheden. Ook zaken die zich alleen toeleggen op het bezorgen en laten van afhalen van eten zijn snel in aantal toegenomen. Het is een trend die ook in Zaandam waarneembaar is, en illustratief in dat verband is de komst van de derde McDonald’s van de stad.

Steunregelingen

Door de lockdowns moesten horecazaken meerdere keren de deuren sluiten tijdens de eerste jaren van de pandemie. Veel ondernemingen probeerden dat te compenseren door eten en drinken te bezorgen en af te laten halen. Desondanks liepen de omzetten flink terug. De overheid gaf miljarden uit om de sector overeind te houden met verschillende steunregelingen. Dat lijkt effect te hebben gehad. Uit een eerder CBS-rapport bleek dat tijdens de coronacrisis relatief weinig eet- en drinkgelegenheden over de kop zijn gegaan.

Beproefde formules

Onderzoeker Martijn de Bruin van Datlinq ziet dat ook in zijn cijfers. ‘Je ziet wel dat veel horecazaken te koop staan,’ voegt hij daar aan toe. Steeds vaker zijn de ondernemers die deze zaken overnemen al eigenaar van één of meerdere horecazaken of sluiten ze aan bij een bekende formule. Beproefde horecaformules als Domino’s pizza, KFC, De Beren, Subway en Kwalitaria zijn sowieso met een opmars bezig, ziet De Bruin. Het is aantrekkelijk voor ondernemers om zich hierbij aan te sluiten omdat ze zo kunnen profiteren van bijvoorbeeld gunstige inkoopprijzen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen