Zzp’er die Tozo niet kan terugbetalen kan regeling treffen

Foto: Publicdomainpictures.net

Wanneer een zelfstandige zonder personeel de tijdens de coronacrisis ontvangen Tozo-bijdrage moet terugbetalen maar het geld niet heeft, biedt Zaanstad de mogelijkheid om dat over maximaal 72 maanden uit te smeren, met een aflossing van minimaal 50 euro per maand. Over het te veel ontvangen bedrag moet dan ook rente worden betaald.

Zzp’ers die achteraf financieel minder zwaar getroffen werden door de coronamaatregelen dan vooraf werd voorzien, moeten (een deel van) de ontvangen steun terugbetalen. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers was van kracht van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2021 en gemeenten namen toen de uitvoering op zich. Dat gebeurde gezien de crisissituatie voortvarend, maar inmiddels is het tijd voor de definitieve afrekening.

Zelf voorstel indienen

Wie daardoor alsnog platzak dreigt te raken moet zelf met een voorstel komen om de terugbetaling te regelen. In uitzonderlijke gevallen kan daarbij van de termijn en het  minimumbedrag worden afgeweken, ‘als daarmee wordt bereikt dat de zelfstandige de vordering via minnelijke weg blijft betalen’.

De in eerste instantie gemaakte afspraken zijn niet in beton gegoten: het college voert ‘periodiek of op basis van signalen onderzoek uit naar mogelijk gewijzigde financiële omstandigheden’ van de zzp’er en ‘kan de betalingsverplichting wijzigen wanneer uit een draagkrachtonderzoek blijkt dat de zelfstandige over onvoldoende draagkracht beschikt,’ aldus de net gepubliceerde Beleidsregels terug- en invordering bedrijfskapitaal Tozo Zaanstad 2022.

Uitstel van betaling

Het college kan op schriftelijk verzoek van de zelfstandige ook uitstel van de betalingsverplichting verlenen, voor telkens maximaal zes aaneengesloten maanden. De zzp’er moet dan wel bewijzen dat hij of zij op zwart zaad zit. Het uitstel van betaling mag in totaal niet langer duren dan 24 aaneengesloten maanden. De vordering kan worden kwijtgescholden als ‘redelijkerwijs te voorzien is dat de zelfstandige de schuld niet binnen afzienbare tijd zal kunnen afbetalen’ en zonder die kwijtscheling ook andere schuldeisers met lege handen komen te staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen