Zestien gemeenten tegen plan voorrang statushouders op woning te verbieden

17 feb , 12:58 Actueel
screenshot 20250217 125707
Wikipedia / A.Bakker

Zaanstad staat niet bij de zestien gemeenten die het kabinet ih een brief oproepen om een aangekondigd verbod om statushouders met voorrang te huisvesten in sociale huurwoningen te herroepen. De afzenders zijn Amsterdam, Delft, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Westerwolde, Sittard-Geleen, Tilburg, Utrecht en Venlo.  

Deze gemeenten noemen de maatregel 'onmenselijk en een schijnoplossing'. Minister Mona Keijzer kondigde vandaag een inspraakronde aan over haar plannen. De gemeenten zijn verbijsterd en roepen op het voorstel 'per direct' in te trekken vanwege de voorziene vele ongewenste gevolgen. Ze spreken van een onuitvoerbare taak. De doorstroom uit de opvang zal stagneren, wat leidt tot overvolle opvangcentra, met hoge kosten en meer behoefte aan inzet op straat. Dit vermindert de leefbaarheid en veiligheid en verhoogt de kosten voor maatschappelijke opvang.

Tekort aan woningen

Ook heeft het nadelige effecten op de inburgering en het lost het de woningnood niet op. Eén op de drie mensen in de opvang is nu al statushouder, stellen de initiatiefnemers. 'De woningnood in onze steden wordt niet veroorzaakt door een teveel aan statushouders maar door een tekort aan sociale huurwoningen. De oplossing van dit probleem ligt dan ook daar: verplicht alle gemeenten om minimaal 30 procent van de nieuwbouw sociaal te bouwen. De schuld neerleggen bij mensen in een kwetsbare positie is onmenselijk.' In Zaanstad heeft met name de PVV meerdere pogingen gedaan voor een voorrangsverbod, maar steeds nul op het rekest gekregen van een raadsmeerderheid. 

Afhankelijkheid

Zonder stabiele huisvesting groeit bovendien de kans dat iemand langdurig afhankelijk wordt van sociale voorzieningen, wat nadelig is voor zowel de statushouders als de maatschappij. 'Het is onbegrijpelijk dat het kabinet hierop aanstuurt en de negatieve effecten op het bordje van gemeenten gooit. Als gemeenten roepen wij daarom op om dit voorstel met spoed in te trekken.' Het plan van Keijzer lijkt ook op gespannen voet te staan met de oproep van het kabinet aan gemeenten om meer statushouders te huisvesten.  Daarvoor wordt zelfs een regeling voor financiële compensatie in het leven geroepen.