Het kabinet neemt maatregelen om de doorstroom van statushouders vanuit de COA-opvang naar gemeenten te versnellen. Minister Marjolein Faber zegt dat asielopvang niet bedoeld is voor statushouders en daarom gaat er extra geld naar gemeenten die statushouders gaan huisvesten.
'Wie mag blijven in Nederland moet zo snel mogelijk uit een AZC en bijdragen aan de samenleving: werken, inburgeren en zelfredzaam zijn. Dat kan bijvoorbeeld in doorstroomlocaties. Door daarnaast de asielinstroom te beperken, lossen we structureel het probleem van overvolle opvang op,’ aldus de minister. Momenteel bezetten bijna 17.500 statushouders plekken in de asielopvang. Die plekken zijn bedoeld voor asielzoekers, waardoor de opvang overvol raakt.
Om deze druk te verlichten is het van belang dat statushouders doorstromen naar gemeenten. Tegelijkertijd is de druk op de woningmarkt ook groot. Daarom neemt het kabinet maatregelen op korte en lange termijn. Gemeenten ontvangen een eenmalig bedrag als een statushouder wordt opgenomen. Daarnaast krijgen ze een vergoeding voor de kosten die zijn gemaakt bij het realiseren van een doorstroomlocatie. 'Hiermee komt het kabinet tegemoet aan de punten die in de evaluatie van de eerdere pilot doorstroomlocaties naar voren zijn gekomen.'
Op lange termijn onderzoekt het kabinet alternatieve woonoplossingen, zoals (on)zelfstandige woningen voor statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne. Het uitgangspunt is dat deze huisvesting bedoeld is voor verschillende doelgroepen, zodat er geen extra druk komt op de sociale huurwoningvoorraad. Daarnaast wordt van statushouders verwacht dat zij financieel bijdragen aan hun huisvesting.