Zaanstad precies op koers met huisvesting statushouders

04 jul , 11:30 Actueel
screenshot 20240425 085317jpg
YouTube / Provincie NH

Zaanstad voldeed op 1 juli precies aan de taakstelling die de gemeente van het ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg voor de huisvesting van statushouders, zo blijkt uit de jongste cijfers van het departement. De meeste Noord-Hollandse gemeenten staan er minder goed voor. 

Een hele kleine minderheid is de tweede helft van het jaar begonnen met een voorsprong. Dat houdt in dat ze dat extra aantal onder dak gebrachte nieuwkomers kunnen aftrekken van de nieuwe taakstelling voor de tweede helft van het jaar. Ook Wormerland heeft de zaken prima op orde (min één), maar Oostzaan heeft nog 25 mensen in te lopen. Het ministerie geeft gemeenten aantallen op grond van het inwonertal. 

De Tweede Kamer heeft gisteravond in meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel dat de minister van Volkshuisvesting meer regie moet geven over de bouw en verdeling van huizen. Door een eerder aangenomen aanpassing op voorstel van de PVV wordt het gemeenten daarmee ook verboden statushouders voorrang te geven bij de toewijzing van woningen. Die wijziging was voor meerdere oppositiepartijen die oorspronkelijk voor het wetsvoorstel waren, aanleiding toch tegen te stemmen.

Ontmenselijking

Met het amendement is 'ontmenselijking in de wet geslopen,'  zei Kamerlid Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA. D66'er Hans Vijlbrief noemde het wetsvoorstel 'verminkt' en een schending van het discriminatieverbod in de Grondwet. Pieter Grinwis van de ChristenUnie sprak van een 'ernstig toegetakelde wet'. Maar omdat die van cruciaal belang is voor het oplossen van de woningnood, stemde zijn partij 'met de neus dicht' toch voor. Hij rekent er evenwel op dat de fractie van de ChristenUnie in de Eerste Kamer aanpassingen zal eisen. Wat de gevolgen van het nieuwe beleid zijn voor het kunnen voldoen aan de taakstellingen die gemeenten krijgen moet nog blijken.