Viruswaarheid heeft het gerechtshof in Den Haag gewraakt in het zogeheten schorsingsincident over de avondklok: een vraag om opschorting van de uitvoerong van een uitspraak tot er een vonnis in hoger beroep ligt. Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen omdat hij van haar niet het woord kreeg. Zij dreigde Pols uit de zaal te laten zetten toen hij bleef protesteren tegen deze - normale - gang van zaken: alleen de advocaten voeren het woord.
De zaak over het al dan niet handhaven van de avondklok was vanmiddag kort na 16:0 uur begonnen, maar kon vrijwel direct weer geschorst worden. Hoe het nu verder gaat, is onduidelijk. Er moet nu een wrakingskamer bijeen komen om over de wraking te beslissen. De voorzieningenrechter besloot eerder vandaag in kort geding dat de avondklok meteen van tafel moet , maar de Staat kwam daar direct tegen in het geweer. Het hoger beroep zou volgens de planning vrijdag dienen. Het is de vraag of de wraking dat op losse schroeven zet. Premier Mark Rutte heeft iedereen opgeroepen om zich te gedragen naar de geest van de avondklok en om na 21:00 uur binnen te blijven.
Pols maakte aan het begin van de zitting al bezwaar tegen de planning van het hoger beroep, zoals de voorzitter van het Hof die uiteenzette. Pols vindt dat er veel te weinig tijd is om de zaak goed voor te bereiden. Volgens het Hof moet het hoger beroep 'met turbospoed' worden behandeld, gezien de belangen die er spelen. De overheid wil dat de avondklok gehandhaafd blijft. Hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat de uitspraak om de avondklok per direct op te heffen in hoger beroep geen stand houdt. Hij spreekt van 'een onverstandige en gedurfde uitspraak'.
Voor het invoeren van de avondklok is gebruikgemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, die het kabinet de mogelijkheid biedt om in zeer spoedeisende en buitengewone omstandigheden te handelen. Brouwer oordeelt – anders dan de rechter – dat er met de besmettingscijfers en de dreiging van de Britse variant van het coronavirus sprake was van zo’n bijzondere situatie. Volgens Brouwer is de invoering van de avondklok met extra zorgvuldigheid én democratisch ingevoerd door de Tweede Kamer bij de besluitvorming te betrekken. 'Wat ik nogal vreemd vind, is dat de rechter zegt dat er geen acute situatie was omdat het kabinet nog de tijd heeft genomen de Tweede Kamer te informeren. Dat vind ik toch wel heel vreemd dat een rechter dat durft. Zo lust ik er nog wel een paar, dan had het kabinet ook niet het OMT-advies hoeven af te wachten.'