Wil Zaanstad e en leefbare gemeente zijn om in te wonen of alleen een associatie met een toeristische attractie? Dat vraagt GroenLinks zich af in een agenda-initiatief dat de raad moet uitdagen om eens dieper in te gaan op het soort toerisme dat de gemeente wil ontwikkelen. Inzetten op onvoorwaardelijke groei? G roei om de groei? Wat heeft Amsterdam ons geleerd?
GroenLinks is voorstander van een gereguleerde, duurzame groei. Het ze t in op kwaliteitstoerisme, maar zet ook in op een verdere vercommercialisering van de Zaanse Schans die op weerstand stuit bij zowel de bewoners als de ondernemer s. In de zomermaanden is de enorme drukte op de Schans ‘een verschrikking’, volgen s GL, die ervoor zorgt ‘dat het authentieke karakter van deze parel in het gedrang verdwijnt’. En wat levert het Zaanstad op, behalve heel veel uitstoot van CO2?
[embed][/embed]
GroenLinks blijft pleitbezorger van een masterplan voor het toerisme. Da t is nog steeds een groeisector en een bedrijfstak waarin veel laagopgeleiden aan de slag kunnen. Wat de fractie voor ogen heeft is uitvogelen hoe het juiste evenwicht tussen leefbaarheid en gastvrijheid bereikt kan worden, mede gezien de doelstelling om het toerisme over de hele Zaanstreek te spreiden . De opkomst van hotels in het centrum van Zaandam ‘ is zeker gelukt evenals het aantal Airbnb’s,’ constateert de partij droogjes. ‘ Gelukkig is er bij de laatste begrotingsbehandeling een motie aangenomen om een visie voor een hotelbeleid op te stellen en het aantal particuliere overnachtingsmogelijkheden te beperken .’
Maar dat is volgens
GroenLinks
niet genoeg. Er is
daarom
een lijst opgesteld met voorstellen die
duurzaam toerisme
kunnen bevorderen,
zodat deze nog meegenomen kunnen worden in de visie op het hotelbeleid en betrokken kunnen worden bij het bespreken van de ontwikkelingsstrategie van de Zaanse Schans.
Dit zijn de voorstellen waarover GL met de andere fracties zou willen praten:
GroenLinks verwelkomt aanvullingen naar aanleiding van deze lijst.