Waterschap blijft bij plan om compensatie te eisen voor ophoging polderland

11 jul , 11:00 Actueel
Screenshot_20250710_162014
HHNK

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een voorste om bij ophoging van laaggelegen percelen in polders een compensatieplicht in te stellen voor het verlies van het waterbergend vermogen uitgesteld, maar geenszins laten varen. Grond in het gebied van HHNK wordt onder andere opgehoogd vanwege de energietransitie en voor woningbouw. Zo verschuift het wateroverlastrisico naar naastgelegen percelen en dat is onwenselijk.

Het voorstel in 2024 leverde ruim 300 zienswijzen op, waarna het dagelijks bestuur besloot de maatregel terug te trekken uit de Waterschapsverordening voor 2025. Het schap benut dit jaar om met de verschillende belanghebbenden in gesprek te gaan over de wijze waarop invulling gegeven kan worden aan de maatregel. Nut en noodzaak van de maatregel blijven echter onveranderd. Extreme regenbuien komen steeds vaker voor, met als gevolg dat regenwater tijdelijk op, meestal laaggelegen, percelen blijft staan. HHNK wil ervoor zorgen dat een polder voldoende waterbergend vermogen behoudt.

Scenario's

Daarom is het nodig om voorwaarden te stellen aan de ophoging van percelen. HHNK heeft verschillende scenario's uitgewerkt om invulling te geven aan de maatregel ‘Ophogen = compenseren’. Deze geven richting en zijn geen vaststaand feit. HHNK organiseert gesprekken met onder andere gemeenten en koepelorganisaties van verschillende sectoren om de voor- en nadelen van elk scenario in beeld te brengen en deze te toetsen op doelmatigheid, uitlegbaarheid, uitvoerbaarheid en draagvlak.

Voor overige belanghebbenden organiseert HHNK een aantal bijeenkomsten. Aanmelden voor een bijeenkomst kan hier. Eind 2025 vindt op basis van de reacties de besluitvorming plaats over het voorkeursscenario. Dat wordt vervolgens ingebracht in de inspraakprocedure voor de wijziging Waterschapsverordening 2027.