Netwerkbeheerders zoals Liander hebben een zogenoemde inspanningsverplichting om aansluitingen op het stroomnet te realiseren, maar twee rechterlijke uitspraken erkennen dat op een markt met een tekort ijzer niet handen te breken is. Haast maken mag echter niet uit het oog verloren worden.
De zaak die door een bouwer was aangespannen draait om 23 appartementen in Noordwijk die al maanden geleden zijn afgebouwd. Deze woningen moeten medio juli - dus nog voor de bouwvak - worden opgeleverd, is in hoger beroep bepaald. De bouwer van de appartementen wilde met de rechtszaak een nog snellere aansluiting afdwingen, maar kreeg zijn zin niet. De appartementen van het nieuwbouwproject Résidence van Henegouwen zouden eigenlijk in september worden opgeleverd, maar Liander kon ze niet op tijd aansluiten door krapte op het plaatselijke stroomnet, terwijl de bouwer zeker een jaar van tevoren om de aansluiting had gevraagd.
In een eerder kort geding eiste het bouwbedrijf dat Liander verplicht zou worden om de woningen binnen twee weken aan te sluiten. De rechter wees dat toen af en ook in hoger beroep blijft dat oordeel staan. Liander zou daarvoor namelijk het plaatselijke net moeten uitbreiden, en daarbij is de beheerder ook afhankelijk van de gemeente en andere aannemers. Daarnaast zorgen opstoppingen op het elektriciteitsnet in heel het land voor problemen waarvoor netwerkuitbreiding nodig is, en het is netbeheerders verboden bepaalde aanvragen voorrang te geven.
Wel erkent het gerechtshof in Den Haag dat Liander een inspanningsverplichting heeft om zo snel mogelijk gebruikers op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Dat geldt ook in gevallen van congestie, zoals het vastlopen van een stroomnet heet. Liander zei aanvankelijk pas na de bouwvak de aansluiting gereed te kunnen hebben, maar moet nu aan de bak om dat te versnellen. In Westzaan is het ook al voorgekomen dat nieuwbouw langdurig van aggregaten afhankelijk was vanwege het ontbreken van elektriciteit.