Bij een controle van de bevestigingsankers van de hangende lampen in het busstation onder het stadhuis zijn 21 van de 40 bevestigingspunten afgekeurd. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld harde wind de armaturen (gedeeltelijk) los kunnen raken.
In het inspectierapport wordt geadviseerd om vóór eind november de afgekeurde muurankers te vervangen. Na de rapportage is de hele openbare verlichting in het busstation nagelopen. Daaruit kwam naar voren dat:
De bestaande verlichting wordt daarom zo snel mogelijk vervangen door kwalitatief goede en energiezuinige lampen. Die operatie kost echter voorbereidingstijd en is niet haalbaar vóór eind november. Daarom wordt de vervanging van de verlichting in twee fases uitgevoerd.
In fase 1 worden eind oktober de hangende armaturen verwijderd. Vervolgens wordt tijdelijke verlichting geplaatst in de vorm van lichtmasten/lantaarnpalen ter hoogte van de reclameborden. Dit in overleg met Connexxion en de hulpverleningsdiensten. Deze verlichting blijft circa een jaar aanwezig.
In fase 2 wordt de verlichting vervangen door een verlichtingsinstallatie die past bij de uitstraling van het busstation. De verwachting is dat de hele klus in 2018 kan worden geklaard.
Verlichtingsarmaturen gaan normaal gesproken minimaal vijftien jaar mee; die bij het Zaanse busstation minder dan de helft: ze zitten er pas circa zeven jaar. Er is geen verhaal mogelijk op de bouwer of op de leverancier van de armaturen, schrijft wethouder Leny Vissers-Koopman (ZOG) aan de raad. In technische zin functioneren de armaturen nog en kan in principe worden volstaan met vervanging van de muurankers. De keuze om te zaak grondiger aan te pakken is ingegeven door het streven naar behoud van veiligheid, kwaliteit, uitstraling, duurzaamheid en efficiënt beheer.
Met de bouwer van het busstation en het stadhuis zijn totaalafspraken gemaakt, waardoor op dit onderdeel in beginsel geen claim mogelijk is.