Verkiezingen voor het eerst met gebarentolken

04 jun , 10:55 Actueel
screenshot 20240603 172619
Gemeente Zaanstad
Burgemeester Jan Hamming en wethouder Harrie van der Laan gaan donderdag tijdens de verkiezingen voor het Europees parlement onder andere langs bij het nieuwe stembureau in Anna's huis, waar voor het eerst een gebarentolk aanwezig is. Naast stemmers met een visuele beperking (zij moeten naar het stadhuis ) krijgen zo ook slechthorenden het makkelijker.
Via tablets in de stemlokalen helpen gebarentolken slechthorenden online bij het stemmen. Daarnaast is in het nieuwe stemlokaal in Anna’s huis op de Zorgboulevard in Zaandam van 15:30 tot 19:00 uur ook fysiek een gebarentolk aanwezig. Alle stembureaus zijn op 6 juni open van 07:30 tot 21:00 uur. Een overzicht van de 77 stemlokalen vindt u hier . In de aanloop naar de verkiezingen peilde onderzoeksinstituut Clingendael de houding van Nederlanders ten opzichte van de Europese Unie en daaruit komt naar voren dat zij over het algemeen weinig tevreden over de Europese Unie, maar dat slechts vijftien procent van de ondervraagden voor een Nexit, ofwel de uittreding van Nederland uit de EU is. Een meerderheid wil dat de EU zich sterker opstelt in de wereld.

Sterkere Unie

Ondervraagden denken dat de EU vooral goed uitpakt voor multinationals, rijken en politici. De Unie zou volgens de respondenten te weinig doen voor boeren, Nederlandse burgers of het midden- en kleinbedrijf. Potentiële kiezers zijn er voorstander van dat de EU op het gebied van veiligheid en soevereiniteit sterker wordt. Zo vindt 87 procent dat Europa zich te afhankelijk heeft gemaakt van Russisch gas, Chinese producten en Amerikaanse bescherming en wil bijna 80 procent dat Nederland defensietaken met buurlanden deelt. Een omschakeling naar een duurzame economie krijgt steun van 60 procent van de respondenten.

Verdeeldheid

Op andere punten bestaat meer verdeeldheid. Aan de ene kant vindt 70 procent het terecht dat de EU ingrijpt als lidstaten de rechtstaat schaden, terwijl 40 procent vindt dat die zelf mogen bepalen hoe ze hun rechtstaat inrichten. Ook is er net geen meerderheid voor het aanvragen van een uitzonderingspositie voor migratiebeleid, een zogeheten opt-out: 48 procent steunt dat, 42 procent niet. De bereidheid om te vechten voor Europa is niet erg groot. Niet meer dan 27 procent van de respondenten zou dat doen. Bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden is bereid om voor Nederland te vechten.