Een paar dagen geleden liet het college de raad weten 'in overleg' te zijn over een aanpassing van de plannen voor onder meer De Tijdgeest, vanwege de sterk gestegen kosten van woningbouw. Dat overleg heeft inmiddels een aangepast ontwerp opgeleverd. De oplossing: minder ruimte voor eigen auto's. Wel komen er acht deelauto's.
Ten opzichte van het plan waarvoor al een vergunning was verleend is de opvallendste wijziging dat de parkeerkelder verkleind wordt van twee bouwlagen naar één bouwlaag. Het plan wordt daarnaast aangepast op de uitgangspunten van Bijna Energieneutrale Gebouwen en er zijn aanpassingen gedaan in de materiaalkeuze. Over deze veranderingen moet het college nu een oordeel vellen. 'De gemeente staat niet noodzakelijkerwijs negatief tegenover het verminderen van het aantal parkeerplaatsen bij het project, maar heeft wel behoefte aan een onderbouwing parkeren die hieraan ten grondslag ligt,' is te lezen in de Parkeeronderbouwing van het bureau Goudappel.
In de oorspronkelijke vergunning is het aantal benodigde parkeerplaatsen op 190 gesteld (voor 306 woningen voor voornamelijk starters). Om inzicht te krijgen in het daadwerkelijke autobezit in ons land heeft Goudappel de beschikking over niet-openbare microdata op basis van CBS-gegevens en daaruit vallen conclusies te trekken over de relatie met de eigendomssituatie van een woning, het woningtype, de huishoudgrootte en het huishoudengrootte en het beschikbare woonoppervlak. Die methodiek is ook losgelaten op De Tijdgeest.
Het gemiddelde autobezit voor appartementen van 50 tot 75 vierkante meter is in Zaandam 0,49 per huishouden. Uit een analyse van Westerspoor en Westerwatering kwam dat Zaandam West met de ligging nabij het station enerzijds een stedelijk karakter heeft, terwijl dat steeds minder wordt naarmate de afstand tot het station groter wordt. En het autobezit stijgt. Naast bewoners willen ook bezoekers kunnen perkeren. 'Al geruime tijd is binnen de verkeerskundige vakwereld de ervaring dat het ooit ‘standaard’ vastgelegde parkeerkencijfer voor bezoekersparkeren bij woningen (vaak 0,3 parkeerplaatsen per woning) te hoog is. Dit geldt zeker voor stedelijke gebieden waar het autobezit over het algemeen lager is,' aldus Goudappel. In stedelijk gebied zou 0,1 vaak voldoende zijn.
In een vooroverleg tussen Zaanstad en de ontwikkelaar van De Tijdgeest is als één van de mogelijkheden besproken om een deel van de woningen contractueel uit te sluiten van het recht op een parkeerplaats. 'De reden hiervoor is dat de beoogde doelgroep die in een groot deel van deze ontwikkeling komt te wonen starters zijn die veel op Amsterdam gericht zullen zijn. Vanwege de directe treinverbinding tussen Zaandam en Amsterdam is de verwachting dat een groot deel van deze doelgroep veel per trein zal reizen.' De bewoners van de kleinste appartementen krijgen daarom geen recht op een parkeerplek en daarnaast komt geen van de woningen in De Tijdgeest in aanmerking voor een parkeervergunning op straat, ook niet voor bezoekers.
Waar de parkeerbehoefte dus lijkt uit te komen op 128 plekken, kan dat aantal nog omlaag als het element dubbel parkeren wordt toegevoegd: het benutten van dezelfde plek op verschillendee dagen en tijdstippen. Wanneer ook dat wordt meegewogen blijken er op de werkdagavond 113 parkeerplaatsen nodig. 'Dit maakt het mogelijk om de parkeergarage met één laag te verminderen. Binnen de parkeergarage zal twee peocent van het totaal mindervalidenplekken zijn, en tien tot vijftien procent zal aansluitpunten voor elektrische auto’s hebben.'
Hoewel het in De Tijdgeest om huurwoningen gaat
, komt Goudappel ook met een advies voor het geval de wonigen in de verkoop gaan: 'Om oneigenlijk gebruik van de plaatsen tegen te gaan wordt in het reglement van de VvE opgenomen dat parkeerplaatsen niet los verkocht kunnen worden omdat zij geen los appartementsrecht krijgen in de VvE. De verhuur van de parkeerplaatsen is alleen mogelijk aan bewoners en niet aan derden.'
.