Staatssecretaris wil 150 miljoen van gemeenten voor fietsvoorzieningen

23 sep 2018, 17:42 Actueel
fietsen
Pixabay

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat eist dat gemeenten gaan meebetalen aan investeringen in fietsenstallingen en regionale fietspaden, aldus het Financieele Dagblad.

Van Veldhoven ( D66 ) presenteerde afgelopen juni een plan om 200.000 forenzen uit de auto en op de fiets te krijgen. Daarvoor is in de begroting 100 miljoen euro vrijgemaakt, w aarvan driekwart is gereserveerd voor nieuwe stallingen bij stations. Het resterende geld is voor de aanleg van fietssnelwegen, de langereafstands routes.

[embed][/embed]

De ambities zijn hoog en daarom eist de staatssecretaris dat de lagere overheden gaan meebetalen: die moeten samen 150 miljoen bijdragen. Een aanvullende voorwaarde is dat gemeenten en provincies met een 'breder fietsplan voor de regio' komen: ze moeten bijvoorbeeld bedrijven zover zien te krijgen dat die hun werknemers stimuleren om met de fiets te gaan. De 'fiets van de zaak' wordt fiscaal aangemoedigd, maar werkgevers mogen hun werknemers ook negentien cent per kilometer vergoeden als die op de fiets komen.

[embed][/embed]

Betalen voor parkeerplek en minder scheutig met leaseauto's

In de Metropoolregio Amsterdam kiezen steeds meer werkgevers ervoor om personeel te laten betalen voor een parkeerplek of alleen een leaseauto beschikbaar te stellen bij een minimum aantal zakelijke kilometers, bleek eerder dit jaar uit een benchmark van Breikers , een initiatief van werkgeversorganisaties VNO-NCW Metropool Amsterdam en Oram . De toen 204 bij Breikers aangesloten organisaties - het zijn er inmiddels 210 - bleken dagelijks ruim 9500 mensen uit het spitsverkeer op de weg te halen.

mobiliteit
mobiliteit 2

De combinatie van het onaantrekkelijker maken van de auto en zaken als flexibele arbeidstijden, het stimuleren van e-bikes en een mobiliteitsbudget voor werknemers dat naar eigen inzicht kan worden besteed blijkt te werken, aldus de benchmark. Werkenden die de auto gebruiken staan in de metropoolregio gemiddeld twee werkweken per jaar in een file. Het doel van Breikers is 'een schoon en vertragingsvrij 2020'.