De Raad van State heeft alle bezwaren tegen het tracébesluit Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Alkmaar - Amsterdam verworpen. Dat besluit moet de capaciteit op onder meer de Zaanlijn vergroten. Maar stichting De Hooge Weide in Castricum kon zich er niet mee verenigen dat een deel van haar perceel, dat onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland, daarmee verloren gaat voor de aanleg van een goederenkeerspoor.
De stichting twijfelt aan het nut en de noodzaak van dit goederenkeerspoor. Ook is er volgens De Hooge Weide geen sprake van een groot openbaar belang en zijn er mogelijk alternatieven beschikbaar. Volgens de toelichting bij het tracébesluit betekent dit dat het aantal Intercity’s op deze corridor per uur per richting van vier naar zes gaat. Ook is er een toename van het aantal Sprinters tussen Amsterdam en Uitgeest voorzien van eveneens vier naar zes per uur per richting. Het goederenvervoer blijft ongewijzigd.
Om dit te kunnen realiseren wordt in Uitgeest onder meer het stationsemplacement heringericht, het goederenkeerspoor verplaatst, een onderstation gerealiseerd en het stationsgebied aangepast. Stichting De Hooge Weide heeft tot doel het herstel en behoud van de natuur in Castricum en omliggende gemeenten alsmede het beschermen van het individu in de dieren- en plantenwereld. Een keerspoor past niet in dat plaatje.
Het nu nog op het station in Uitgeest aanwezige goederenkeerspoor wordt gebruikt voor treinen uit Amsterdam Westhaven richting Tata Steel en omgekeerd. In de toekomstige situatie is dat niet langer mogelijk. Volgens de natuurbeschermers is die stelling echter prematuur: voor de uitvoering van het PHS zijn verregaande aanpassingen nodig aan drie spoorwegovergangen (de Guisweg in Zaandijk, Beverwijkerstraatweg in Castricum en Stetlaan in Heiloo) en het is nog allerminst zeker dat die er ook gaan komen. En dan zijn er nog de onduidelijkheden over de toekomst van Tata: wellicht zijn die goederentreinen straks helemaal niet meer nodig.
De Raad van State noemt het 'op zichzelf juist dat de volledige PHS-dienstregeling pas kan worden gereden als de aanpassingen aan de drie overwegen hebben plaatsgevonden,' maar dat betekent volgens de uitspraak niet dat het tracébesluit niet al had mogen worden vastgesteld. En aangezien de uitvoering van dat besluit is uitgesmeerd tot 2031 is er nog voldoende tijd om eventuele hobbels weg te nemen. Ook de argumenten van andere bezwaarmakers zijn door de Raad van State van tafel geveegd.