Het kan niet op voor Schiphol: de luchthaven die moet krimpen krijgt van de Vervoerregio Amsterdam niet één maar zelfs twee rode lopers uitgerold. Er was al 1,5 miljard euro gereserveerd voor het doortrekken van de metrolijn naar Hoofddorp en nu wordt gesproken over een 'schaalsprong' om het bestaande busnetwerk op te waarderen naar een Metrobus-systeem. De noordkant van het Noordzeekanaal moet het met veel minder doen.
Een Metrobus is een hoogwaardige busverbinding 'met kenmerken van een metro als het gaat om snelheid, betrouwbaarheid en comfort,' aldus de Vervoerregio. De achtergrond van de investering is dat de regio tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam 'staat voor een grote groei in woningen, werkgelegenheid en reizigers'. Van de Zaanstreek en de regio ten noorden daarvan kan echter hetzelfde worden gezegd, terwijl alle voorzichtige hints op een metrolijn naar Zaandam en verder nooit verder komen dan een theoretische uiteenzetting.
Er wordt door de Vervoerregio Amsterdam, Zaanstad, Amsterdam en de provincie wel gewerkt aan een planstudie voor het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) ZaanIJ - Corridor, eveneens een Metrobus-project. Deze vorm van openbaar vervoer heeft als voordeel dat het flexibel is: bij drukte kunnen er snel en gemakkelijk extra – en het liefst elektrische – bussen worden ingezet, die over dezelfde vrijliggende busbanen rijden. De kans op oponthoud is daardoor klein. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheid van hubs bij haltes op het traject.