Uitleg over eventuele rechten voor Zaanse natuur na de zomerbreak

24 jul , 3:43 Gemeente
Screenshot_20250723_160316
Google / Petra Lodewijk
Het Burgemeester In 't Veldpark.

In het voorjaar van 2024 besloot de raad naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de SP om mogelijke 'rechten voor de natuur' nader te onderzoeken en om deze op de één of andere manier in het beleid van Zaanstad te verankeren. Direct na het zomerreces staat het onderwerp op 28 augustus op de raadsagenda.

Na het besluit is een werkgroep bestaande uit een vertegenwoordiging van de SP, VVD, Partij voor de Dieren en PvdA aan de slag gegaan. De werkgroep wil een aantal stappen nemen om te komen tot een breed gedragen besluit, al dan niet positief. Gebleken is echter dat het kennisniveau van raadsleden over dit onderwerp nogal uiteenloopt. Een zogenoemde expertsessie moet dat de wereld uit helpen.  Er komen vragen voorbij als wat is de staat van de natuur in en om Zaanstad en waarom is dat van belang, wat zijn voor- en nadelen van het toekennen van rechten voor de natuur en welke mogelijkheden heeft een gemeente om rechten aan (de) natuur toe te kennen?

Eijsden-Margraten

Mocht (een deel van) de natuur in Zaanstad rechtspersoonlijkheid krijgen dan heeft dat juridische, beleidsmatige en financiële implicaties. Er zijn twee experts gevonden die elk een presentatie verzorgen om vanuit hun deskundigheid de gemeenteraad te informeren en om a-politieke vragen te beantwoorden. In Nederland was de gemeente Eijsden-Margraten de eerste die de rechten van de natuur erkende. Dit betekent dat de natuur daar een voogd heeft die opkomt voor haar belangen, en dat de belangen van de natuur nu zwaarder meewegen bij besluitvorming.