De gemeenteraad van Zaanstad wil dat het kabinet met geld over de brug komt voor de verbinding van de A8 met de A9 met het oog op de nationale veiligheid, maar ProRail ziet dat geld om dezelfde reden liever naar versterking van het spoor gaan. Dat is volgens ProRail-topman John Voppen belangrijk bij het transporteren van militaire goederen.
Bij een conflict elders in Europa kan het zijn dat treinen met militair materieel via de Rotterdamse haven over het spoor naar Duitsland moeten, legde hij uit. Op sommige plekken liggen de sporen echter nog te dicht bij elkaar, waardoor tanks er niet overheen kunnen. Daarvoor zijn investeringen nodig. Ook moet het spoor beter voorbereid zijn op mogelijke sabotage. Volgens het nieuwe Dreigingsbeeld Statelijke Actoren van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) neemt (de dreiging van) sabotage de komende jaren toe.
De afgelopen jaren is dat ook al gebeurd, vooral sinds de oorlog in Oekraïne begon. 'Rusland voert steeds meer sabotageacties uit om angst en onrust aan te wakkeren in Europa,' aldus het rapport. 'De verwachting is dat zulke acties blijven toenemen.' Ook worden grotere risico's genomen, maar een directe militaire aanval op NAVO-grondgebied achten de diensten 'onwaarschijnlijk'.
Fysieke sabotagedaden zijn nog niet in ons land gepleegd, maar de diensten hebben wel vanuit Rusland 'voorbereidende handelingen' daartoe ontdekt. De Russen zijn actief op de Noordzee om daar de onderzeese infrastructuur zoals internetkabels in beeld te brengen. Digitale sabotagepogingen zijn er wel geweest, zoals DDoS-aanvallen.
En het zijn niet alleen Rusland, China en Iran die een dreiging vormen. 'Daarnaast lijken steeds meer landen te proberen om de Nederlandse samenleving en politieke besluitvorming te beïnvloeden via laagdrempelige, digitale spionage, intimidatie of de verspreiding van desinformatie,' aldus het gezamenlijke rapport.