De POV dient op 19 september een motie in om de vervanging van de Zaanbrug in de ijskast te zetten en de oeververbinding tussen Wormerveer en Wormer voor veel minder geld te renoveren. Zaanstad kan het geld wel beter gebruiken, vindt de fractie die de collega raadsleden van de Partij voor Ouderen en Veiligheid in Wormerland aan haar zijde heeft. Bovendien zijn er zorgen over de alsmaar oplopende kostenramingen.
De bijdrage van Zaanstad aan een nieuw te bouwen brug bedraagt op dit moment 6,9 miljoen euro, maar het risico bestaat dat de kosten in verband met stijgende loon- en materiaalkosten nog verder oplopen. ’Op het moment dat een aanbesteding de deur uitgaat is de aanbesteding al achterhaald,’ aldus fractievoorzitter Harrie van der Laan. De nieuwe brug had er al lang en breed moeten liggen, maar de aanbesteding is nog niet eens afgerond. De POV heeft de geschiedenis nog eens op een rijtje gezet.
In november 2016
bleek
dat er een tekort was ontstaan van meer dan
tien procent,
waardoor
de twee gemeenten – samen eigenaar van de brug – en de provincie
opnieuw in
overleg moesten over de kosten. Op 17 juli 2017 werd de overschrijding geraamd op 3,4 miljoen
euro,
waarvan 1,6 miljoen door indexering. In
de financiele stukken over
2018
werd daarom nog eens
733.250
euro
extra opzijgezet voor de brug
,
bovenop de al eerder gereserveerde
575.000
euro
.
In t
otaal 1,3 miljoen extra.
Gedurende
2018
kwam aan het licht dat ook dit bedrag ontoereikend zou zijn: d
e kosten ware
n opgelopen tot
23,4 miljoen en er moest 2,3 miljoen
euro
bij. De provincie
gaf aan
eenmalig
te zullen bijspringen, met als voorwaarde dat de
aanbesteding moest lukken. Lukte dat niet, dan kwam er geen geld meer bij
uit Haarlem
.
Afgelopen april bleek dat de aanbesteding al in december 2018 mislukt was. Besloten is toen om 1,5 miljoen euro uit de bekostiging van verkeersmaatregelen te halen en toe te voegen aan de bouw zelf . ‘Vreemd’, aldus de POV, ‘ want in 2018 is de raming 23,4 miljoen inclusief de verkeersmaatregelen en daa r 1,5 miljoen op bezuinigen z al enorme consequenties hebben voor de omgeving en voor de ondernemers in Wormerland en Zaanstad’.
In 2002 werd de vervanging van de Zaanbrug begroot op
21 miljoen
euro, in 2009
23 miljoen,
exclusief verkeersmaatregelen tijdens de bouw
zoals een tijdelijke oeververbinding of het realiseren en exploiteren van een veerverbinding. ‘Feitelijk betekent dit dat eventuele verkeersmaatregelen geen onderdeel uitmaken van het werk,’
schrijft Van der Laan in de motie. Het bevreemdt hem dat tien jaar later het college nog steeds uitgaat van
een kostenpost van in totaal 23,4 miljoen euro. ‘Een grove schatting zou uitkomen op 28 tot 30 miljoen.’
Omdat er volgens de partij geen directe noodzaak is voor de vernieuwing van de Zaanbrug wil de POV het hele project schrappen. Zaanstad en Wormerland zullen dan zelf verder moeten met de Zaanbrug, zonder samenwerking met de provincie en die zal al gemaakte (externe) kosten deels terug willen zien. Haarlem stak c irc a vier miljoen euro in het opstellen van het ontwerp, technische onderzoeken en externe advisering. Als Zaanstad daar een kwart van moet terugbetalen (net als Wormerland) levert dat een kostenpost op van 1,3 miljoen euro. ‘Bij stoppen moet een nieuw ontwerp gemaakt worden en er moet dringend voorlopig onderhoud gepleegd worden; de kosten daarvan zijn 500.000 euro en worden gedeeld door Zaanstad en Wormerland,’ aldus de motie.
De partij herinnert er ook aan dat in
2017
de
SP, POV, ZIP en DZ het college vroegen
om
door een onafhankelijk
e
deskundige onderzoek te laten doen naar de toekomstige levensduur van de Zaanbrug en het verschil te
laten
berekenen tussen renovatie en vernieuwing van de brug. ‘Het college heeft hier niets mee gedaan; er bestaat tot op heden geen goed onderbouwd Plan B,’
schrijft Van der Laan. Met de motie wil hij bereiken dat het college
onmiddellijk werk
gaat
maken van
zo’n
plan B voor de Zaanbrug,
te weten renovatie en alsnog het o
nderzoek
laat doen zoals dat twee jaar geleden is voorgesteld.