Minibusjes over noodverbinding tijdens bouw Zaanbrug

Foto: Google Street View

Vier minibussen per uur over de tijdelijke Zaanbrug laten rijden bespaart de provincie 350.000 euro tijdens de bouw van de nieuwe brug tussen Wormerveer en Wormer, omdat Connexxion dan geen vergoeding hoeft te krijgen voor de kosten van het omrijden. Omdat ook de hulpdiensten van de noodbrug gebruik moeten kunnen maken zijn daarvoor geen extra investeringen nodig.

De besparing maakt deel uit van het gewijzigde pakket verkeersmaatregelen waarmee de provincie en brugeigenaren Zaanstad en Wormerland in totaal 1.550.000 euro bezuinigen op de uitgaven voor de nieuwe brug. Ze kunnen dat geld echter niet in de zak steken, omdat de kosten van de vervanging van de brug oplopen: omdat de aanbesteding dreigde te mislukken is het budget met 1.500.000 euro verhoogd van 12.250.000 naar 13.750.000 euro. De resterende 50.000 euro is bedoeld om de kosten van eventuele aanvullende verkeersmaatregelen te dekken als die toch nodig mochten zijn.

Minder tijdelijke maatregelen

De grootste besparing wordt door de provincie gerealiseerd doordat op de Ned Benedictweg aanzienlijk minder tijdelijke verkeersmaatregelen nodig zijn als daar de snelheid wordt verlaagd naar 50 kilometer per uur. Naast de maatregelen voor de Ned Benedictweg zijn kleinere ingrepen noodzakelijk om ongewenst sluipverkeer tegen te gaan.

De nieuwbouw van de Zaanbrug wordt nu geraamd op 23.454.193 euro, waarvan Zaanstad en Wormerland elk 6.121.241 euro voor hun rekening nemen en de provincie 11.111.711 euro. Het niet vervangen maar renoveren van de brug zou Zaanstad een geschatte 3.500.000 euro kosten, zo heeft het college de raad laten weten. Maar dan ligt er nog steeds een brug die de vooziene voetgangers- en fietsstromen niet adequaat kan faciliteren en blijft de doorvaartbreedte een obstakel voor de verdere groei van het scheepvaartverkeer over de Zaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen