De bewoners van de Czaar Peterstraat zijn het zat dat hun woonerf een doorgaande route is geworden met een fietsslinger waar scooters, brommers, motoren, canta's en gewone wagens gretig gebruik van maken. Dat is niet alleen tegen de geldende regels maar levensgevaarlijk, stellen ze in een persbericht. En ze gaan er actie tegen voeren.
Er gebeuren ongelukken met mensen en dieren omdat er voor de slinger nauwelijks wordt afgeremd door alle thuisbezorgdkoeriers, brommers, scooters en andere niet-fietsende passanten. De bewoners klagen over geluidsoverlast van scheurende brommertjes overdag en ’s nachts en over auto’s met schade, de verschillende maten parkeervakken, Woonetfv varkensruggen die nergens op slaan, rare fiets op- en afritjes en onjuiste bebording waardoor het slechts aan één kant om een (woon)erf gaat: 'Als je er niet zoveel last van had was het een slapstick.' De vermaledijde fietsslinger is er volgens de gemeente op verzoek van de Fietsersbond is gekomen, maar die heeft laten weten alleen akkoord te zijn gegaan met het ontwerp.
Iedereen is nog steeds ontevreden over de situatie na de herinrichting van de straat, aldus het schrijven. 'Er is een evaluatie geweest met de gemeente, maar dat was meer omdat de gemeente de procedure goed moest afsluiten, althans zo leek het. Er is mediation ingezet, maar die werd gedaan door medewerkers van de gemeente. Met als gevolg grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid en met een zeer onduidelijke uitkomst.' Inmiddels is ook de Ombudsman ingeschakeld om naar het proces te kijken.
Wat de bewoners nog rest is actievoeren. 'We beginnen subtiel, heel veel bewoners hebben toegezegd vanaf de 16e het woonerfpostertje op het raam te plakken. We hebben eigen verkeersborden gemaakt, want ja, de gemeente herstelt de fouten maar niet en wil niet handhaven. Daarom beraden we ons ook op volgende acties. Het is heel vervelend dat we tot deze acties gedwongen worden, maar de gemeente laat niets van zich horen anders dan dat zij ons aan het lijntje houden door te zeggen dat er contact met ons wordt opgenomen, zonder daarbij, flauw gezegd, een jaartal te noemen. Een buurtbewoner wacht namelijk al vanaf 7 december op contact.'