Het Openbaar Ministerie wil dertien klimaatactivisten strafrechtelijk vervolgen voor het blokkeren van de A10, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor.
Volgens het parket in Amsterdam hebben ze gevaar op de weg veroorzaakt aan het begin van de blokkades, die het werk waren van actiegroep Extinction Rebellion. De mensen die het OM voor de rechter wil brengen waren bestuurders en huurders van de auto's waarmee het verkeer werd stilgezet. Vier van hen waren volgens het OM betrokken bij twee van dit soort blokkades. Actiegroep XR heeft de grootbank op de korrel vanwege de financiering van en dienstverlening aan de fossiele industrie en eist dat daar onmiddellijk een einde aan komt.
Fossiele geldschieter
ING is volgens XR de grootste fossiele geldschieter van Nederland, die sinds het Klimaatakkoord van Parijs in 2015 'de klimaat- en ecologische crisis met bijna 60 miljard euro gefinancierd heeft'. 'Ondanks toenemende bosbranden, hittegolven, hongersnood en overstromingen ging het in 2022 nog steeds om bijna vijf miljard euro. Hiermee jaagt ING de klimaat- en ecologische crisis iedere dag verder aan en vormt zo een bedreiging voor de veiligheid, het welzijn en de volksgezondheid, zowel in Nederland als daarbuiten.'