Nu al maatwerk: afschaffen sollicitatieplicht oudere werkloze overbodig

nov 16 2018, 6:47 Actueel
solliciteren
Er is in de gemeenteraad van Zaanstad geen steun voor het voorstel van de SP om werklozen van 60 jaar en ouder vrij te stellen van sollicitatie- en re-integratieverplichtingen , zoals dat in onder andere Rotterdam gaat gebeuren.
Het plan werd door verschillende fracties gezien als het wegzetten van een groep inwoners als zijnde niet langer van waarde en als leeftijdsdiscriminatie, terwijl SP-raadslid Evert Hartog probeerde duidelijk te maken dat ouderen dwingen om deel te nemen aan kansloze trajecten juist een gebrek aan respect voor hun vaak jarenlange inzet op de arbeidsmarkt toont. De fractie wil bijstandsgerechtigde ouderen blijven ondersteunen wanneer zij weer aan het werk hopen te komen, maar wel zelf de regie laten houden.
[embed][/embed]
De motie die in de raadsvergadering over de begroting werd behandeld leidde er wel toe dat nog eens gekeken zal worden naar de verschillende regelingen en doelgroepen en dat het maatwerk voor oudere werklozen dat Zaanstad nu al zegt te kennen nog eens tegen het licht zal worden gehouden. VVD-raadslid Stephanie Onclin stelde dat Zaanstad juist behoefte heeft aan mensen met kennis en ervaring, maar dat de gemeente een groot bestand kent van mensen die al heel lang in de bijstand zitten.

Gezondheidsproblemen

Bij die laatste groep is vaak een directe link te leggen met gezondheidsproblemen, zo werd opgemerkt. Wethouder Natasja Groothuismink zei daarop dat het klopt ‘dat mensen soms in de verkeerde regeling zitten’. Daar zal nog eens naar gekeken worden.