Nieuwe Kalver Wip valt verkeerd bij bewoners en Zaans Erfgoed

29 jan 2019, 11:38 Actueel
brug
Google Street View

De vervanging van de houten ophaalbrug naar het beschermde dorpsgezicht van Haaldersbroek is al sinds 2015 een heikel punt . Er ligt nu een ontwerp op tafel waar zowel de bewoners van het wijkje als de Vereniging Zaans Erfgoed geen vrede mee kunnen hebben. En van de beloofde inspraak is weinig terechtgekomen, menen ze. Vanavond is er een informatieavond.

In de klankbordgroep – later omgedoopt tot kerngroep – die de inspraak vorm moest geven werd meermalen vastgesteld dat de vervangende brug van hout moest zijn en met een authentieke uitstraling. Het eerste ontwerp dat de gemeente in het voorjaar van 2015 presenteerde schokte de buurt en de bewakers van het Zaanse erfgoed: er was niemand bij betrokken geweest en de stalen brug was alles wat men juist niet wilde. In weerwil van de klankbordgroep en zonder enig overleg bracht de gemeente het omstreden ontwerp echter in de zomer van 2016 toch in bij de Welstands- en Monumentencommissie. Het zou niet meer goed komen tussen de beide partijen.

[embed][/embed]

Was er in eerste instantie sprake van ‘een iets bredere’ maar verder vergelijkbare Kalver Wip om onder meer de toegang voor de hulpdiensten te verbeteren en het passeren van (woon)schepen te vergemakkelijken,

daar bleek

het aanzien van het geheel later aanzienlijk te veranderen

. Nu is de helft van de brug van staal

, is o

nrust bij bewoners van het historische buurtje over zwaar verkeer in de smalle straten en angst voor ongelukken met fietsers niet weggenomen en zijn ook bange voorgevoelens over de gevolgen van meer en zwaarder verkeer voor de fundering van het monumentale pand net naast de brug aan de Braakdijk 1 genegeerd.

Niet geaccepteerd

Het eerste ontwerp voor de brug werd door de Welstandscommissie niet geaccepteerd. Te afwijkend van de bestaande oeververbinding, geen advies van de vakspecialisten erfgoed, het gebruik van staal waar alle e igenaren van monumentale panden moeten voldoen aan de strenge eisen in het beeldkwaliteit s plan dat hout verplicht stelt. De commissie oordeelde dat 'd eze stalen brug doet alsof hij van hout is'. 'Als de brug van staal is, dan ook als staal vormgeven. Dit ontwerp is onvoldoende passend in de omgeving en onvoldoende integraal ontworpen,’ luidde het oordeel.

Nieuw ontwerp

De commissie had bovendien behoefte aan meer informatie om de vraag te kunnen beantwoorden of er sprake moest zijn van een cultuurhistorische benadering door

aansluiting te zoeken bij de bestaande brug (herbouw) of dat sprake was van een nieuw ontwerp.

In

juli 2016

werd bekend dat er ‘een nieuw ontwerptraject’ zou worden gestart.

Tegen het einde van dat jaar was er een

beeldkwaliteitsplan Ophaalbrug Haaldersbroek,

dat de Welstandscommissie verleidde tot de vraag

welke rol de - later toegevoegde - sluis in het ontwerp speede:

de

ontwerpers lijken een bredere brug te willen, zodat deze goed aansluit op de sluis. De c

ommissie

wil dat niet.

Gezamenlijke kernwaarden

Nadat het project acht maanden had stilgelegen wegens een overspannen projectleider liet Ingenieursbureau J. Gouw de bewoners in de zomer van 2017 weten dat de planning was losgelaten en dat het ontwerp opnieuw bekeken werd. Op een bijeenkomst in 2018 wordt vervolgens op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de gemeente, de hulpdiensten en de k erngroep gezamenlijk vastgesteld welke waarden essentieel zijn. Dat zijn :

  • Een authentieke uitstraling (hout);
  • D raaicirkels (i n verband met de hu l pdiensten);
  • V eilig voor fietsers;
  • Het t egengaan van zwaar en snelverkeer;
  • De b ereikbaarheid voor de hulpdiensten;
  • R ust en leefbaarheid;
  • De doorvaart (hoogte en breedte);
  • De bediening.

De kerngroep e n de gemeente waren het erover eens geworden dat de brug e n de hameipoort 20 centimeter breder zou den worden om de hulpdiensten tegemoet te komen. In het ontwerp dat nu voorligt is de hameipoort echter opeens 45 centimeter breder geworden, zonder verdere uitleg over het waarom. H et bovenste deel van de brug is uitgevoerd in hout, het brugdek in staal en de brug wordt 0,75 m eter in de richting van Haaldersbroek verplaatst. D i e verschuiving van de hameipoort betekent dat het contragewicht bijna in de tuin van Braakdijk 1 komt bij een brugonening. De welstandscommissie gaat ermee akkoord. De kerngroepleden blijven tegen: 'Te breed en te lomp’.

brug 2
Hier is goed te zien wat de verplaatsing van de hameipoort betekent voor de naaste buur van de brug.

Drie jaar en zeven maanden na het begin van het vervangingstraject vragen de leden van de kerngroep zich verbijsterd af hoe het kan dat de gemeente vanavond met een ontwerp naar buiten komt waarover geen overeenstemming is bereikt. De wethouders Natasja Groothuismink (Rosa, van Monumenten en Erfgoed) en Gerard Slegers (CDA, van Openbare Ruimte) komen het uitleggen.

Bewoners rondom Haaldersbroek en ‘t Kalf kunnen zich vanavond (29 januari) uitspreken over de laatste versie van het ontwerp. Dat kan tussen tussen 19:30 en 21:30 uur in buurthuis De Bovenkruier . Zij kunnen daar ook op een formulier hun reactie achterlaten.