Nationaal Park Zuid-Kennemerland Living Lab in onderzoek WildlifeNL

04 jul , 3:19 Actueel
screenshot 20250703 133455
PxHere / CC0 Publiek Domein

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Grenspark Kempen~Broek in Nederlands en Belgisch Limburg en Noord-Brabant zijn aangewezen voor praktijkonderzoek door WildlifeNL. In de twee zogenoemde Living Labs wordt bekeken hoe mensen en grote wilde zoogdieren op een goede manier kunnen samenleven nu het aantal wilde dieren in Nederland groeit.

Mensen en grote zoogdieren – zoals wilde zwijnen, herten en grote grazers komen hierdoor steeds vaker met elkaar in contact. WildlifeNL heeft nu de onderzoeksagenda  vastgesteld en de komende jaren wordt het vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken onderzocht. In de eerste fase is gekeken hoe mensen en dieren nu samenleven en welke knelpunten er zijn in beleid en praktijk. Deze analyse vormde de basis voor de onderzoeksagenda. In de nieuwe fase doen acht promovendi onderzoek naar onder andere:  

  • Gedrag van mensen en dieren bij ontmoetingen; 
  • Gebruik van technologie om conflicten te voorkomen; 
  • Samenwerking tussen betrokken organisaties Ook ecologische, filosofische en juridische aspecten komen terug in het onderzoek.  

In de beide Living Labs wordt praktijkkennis verzameld, bijvoorbeeld via apps voor recreanten, boeren en beheerders. Drinkwaterbedrijf PWN is als natuurbeheerder onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en partner in het WildlifeNL-onderzoek. Dat is een acht jaar durend project (2023-2030) dat zich richt op de vraag hoe mensen en grote zoogdieren beter met elkaar kunnen samenleven in het Nederlandse landschap. Ontmoetingen kunnen leiden tot zowel positieve ervaringen als spanningen. Het streven is om tot een systeem te komen dat voorspoedig samenleven ondersteunt en aandacht heeft voor de interacties tussen mens en dier.