Mogelijk tijdelijke woningen op Sportpark Poelenburg

10 feb 2022, 14:50 Actueel
screenshot 20220210 144806
Public Domain Vectors
Het woningtekort in Zaanstreek - Waterland maakt de noodzaak om de bouw van tijdelijke woningen te onderzoeken steeds dwingender. Daarnaast moeten gemeenten van het Rijk mensen met een verblijfsvergunning een uitweg bieden uit overvolle asielopvangcentra. Zaanstad kijkt daarvoor onder meer naar het Sportpark Poelenburg. Andere locaties worden nog niet genoemd.
Onze regio staat voor de opgave om dit jaar 225 tot 248 asielzoekers op te vangen of vergunninghouders te huisvesten bovenop de reguliere taakstelling die elk half jaar van het Rijk wordt ontvangen. 'We hebben in de regio en met de provincie, het Rijk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers afgesproken om in te zetten op de versnelde huisvesting van vergunninghouders. Dit verlicht de druk op de AZC's en versnelt de inburgering,' aldus het college in een brief aan de raad. 'Omdat huisvesting ook voor andere doelgroepen een urgent vraagstuk is, combineren we deze opgave met de huisvesting voor inwoners die met spoed een woning zoeken.'

Combinatie doelgroepen

Criteria die daarvoor meewegen zijn het aantal woningen, voorzieningen in de buurt, al bestaande woonplannen en de snelheid waarmee gebouwd of verbouwd kan worden. Elke gemeente doet dit met een eigen onderbouwing per locatie. Zaanstad zette zich in vorig jaar in voor de noodopvang van asielzoekers in een voormalige hotelboot aan de Rijshoutweg in de Achtersluispolder. Daar is plek voor ongeveer 400 mensen voor een periode van één jaar, met een optie voor verlenging met een half jaar. Daarnaast werkt Zaanstad aan diverse plannen voor tijdelijke huisvesting voor onder andere (dakloze) jongeren, gescheiden en alleenstaande ouders met kinderen én vergunninghouders.

Veel open vragen

Hoewel tijdelijke woningen procedureel gezien gemakkelijker in te passen zijn dan permanente liggen de plekken niet voor het oprapen. Zo hoopt Zaanstad dat de provincie wat 'meer flexibiliteit' zal tonen ten aanzien van het Bijzonder Provinciaal Landschap, waar bouwen eigenlijk is uitgesloten. Ook ontbreken er nog begrotingen en de financiële dekking, waarvoor nadrukkelijk wordt gegeken naar de provincie en het Rijk. Er is ambtelijke capaciteit en expertise nodig en er zijn nog geen afspraken gemaakt over de exploitatie, met bijvoorbeeld de woningcorporaties. Ook moet het effect op de omgeving inzichtelijk te worden gemaakt en moeten omwonenden hun zegje kunnen doen.